Partijdige kieswijzer: D66 en Volt
D66 en Volt zijn beide pro-Europese partijen, die oog hebben voor alle studenten in Maastricht. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
Volt en D66 vragen beide meer aandacht voor Frans en Duits taalonderwijs, gezien onze Euregionale ligging. Ook zien we het belang van het aanbieden van taalonderwijs bij nieuwkomers in onze stad die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Zo is taalonderwijs essentieel bij de integratie van vluchtelingen.
Volt en D66 zien beide onderwijs als de beste manier om ongelijkheid tegen te gaan. Volt wil daarom net als D66 zorgen voor een gezond (school)ontbijt. D66 voegt daar nog aan toe om te zorgen voor een verlengde schooldag met voldoende aanbod op gebied van sport, bewegen en cultuur. D66 wil daarnaast ook integrale kindcentra creëren.
Volt en D66 hebben beide oog voor de relatief hoge laaggeletterdheid in Maastricht. Zo willen beide partijen ondersteuning bij laaggeletterdheid veel laagdrempeliger organiseren in buurt- en gemeenschapshuizen. Ook heeft D66 recent een motie ingediend om bij de communicatie vanuit de gemeente meer aandacht te hebben voor laaggeletterden.
Volt en D66 zijn beide groene partijen, die vinden dat de gemeente meer moet doen om aan de eisen van het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen.
We zijn beide voorstander van een autoluwe binnenstad. D66 wil daarnaast ook een milieuzone in de stad invoeren.
Volt en D66 willen inwoners actief adviseren met advies op maat hoe dat het best te doen.
Naast deze punten wil D66 onder andere ook nog dat er meer oplaadpunten voor elektrische auto’s komen in Maastricht. Daarnaast vindt D66 het een goede zaak als de gemeente het gebruik van leenfietsen stimuleert onder meer door voldoende stallingsmogelijkheden hiervoor te creëren. D66 vindt dat de gemeente het initiatief moet nemen voor een groen warmtenet. De industrie kan zijn restwarmte aan dit warmtenet leveren en een groen warmtenet kan ook de energie afnemen van een biomassacentrale waarin ons groenafval en mogelijk ook rioolwaterzuiveringsslib wordt verwerkt. Zo maken we gebruik van de energie die al in de gemeente is en worden we minder afhankelijk van duur aardgas en vervuilende steenkool.
Meer woningen én campussen! Daar zijn D66 en Volt beide een voorstander van. Volt wil daarnaast de woningcrisis aanpakken door mensen te wijzen op de dunbevolktere gebieden in Nederland, België en Duitsland rondom Maastricht. D66 vindt dat iedereen de vrijheid heeft om te wonen waar hij wilt, maar ziet dit niet als oplossing van de woningcrisis.
Volt vindt net als D66 preventie beter dan nazorg en we willen beide dan ook in preventie investeren. Een brede blik op het sociaal domein ontbreekt echter bij Volt. D66 vindt dat ondersteuning en zorg beter kunnen worden afgestemd op wat daadwerkelijk nodig is als gebruik wordt gemaakt van het principe: één gezin – één plan – één regisseur. Nu is het vaak nog zo dat verschillende zorgaanbieders binnen een gezin actief zijn, die elk met afzonderlijke plannen werken. Daarnaast heeft de jeugd voor D66 de toekomst. Onderwijs en jeugdzorg kunnen meer samenwerken dan nu het geval is. We willen meer kindcentra realiseren waarin niet alleen kinderopvang en basisschool onder één dak verenigd zijn, maar ook zorgaanbieders een plek vinden. Bijvoorbeeld een psycholoog, een fysiotherapeut of een logopedist.
Volt heeft niks in haar programma over sport staan. D66 wil zorgen voor voldoende plekken om buiten te spelen en we willen het gebruik van het Jeugdfonds Sport & Cultuur stimuleren. D66 pleit daarnaast voor flexibele openingstijden van het Geusseltbad en flexibele sporttarieven. Ook heeft D66 meer aandacht voor de veroudering bij binnensportaccommodaties.
Volt zet zich, net als D66, sterk in voor meer culturele verbindingen in de Euregio en wil meer van het gemeentelijk cultuurbudget voor inzetten. Andere standpunten op het vlak van cultuur heeft Volt in haar verkiezingsprogramma niet genoemd. D66 kiest voor een versterking van de popcultuur en de Muziekgieterij en een verzelfstandiging van het theater zodat zij minder beperkt wordt in haar mogelijkheden. Volt heeft hier nog geen standpunten over.
Volt wil net als D66 werk belonen en we willen allebei meer kansen bieden aan startende ondernemers. Bij Volt is er echter geen aandacht voor hoe de werkgelegenheid in de stad te verhogen. Ook heeft Volt geen beeld van een integrale aanpak op het sociaal domein rondom inkomen. D66 vindt het onaanvaardbaar dat één op 6 bewoners in Maastricht onder de armoedegrens leeft. Werken in een betaalde baan is volgens D66 de beste bestrijding van armoede. Het is ons dan ook veel waard om deze inwoners van de stad te ondersteunen en kansen te bieden. Iedereen verdient een eerlijke kans om mee te doen op de arbeidsmarkt. De gemeente dient inwoners daarin te ondersteunen, waarbij de ondersteuning goed moet worden afgestemd op de behoefte van de inwoners. Dat doen we middels het principe: één gezin – één plan – één regisseur. Ook willen we een breder aanbod van banenmarkten, stage- en bemiddelingsplaatsen en het bieden van mogelijkheden ten aanzien van onderwijs,
cursussen, budgetkringen en declaratieregelingen.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil