Nieuwe treinen op de MerwedeLingelijn

Er komen nieuwe treinen op de MerwedeLingelijn tussen Geldermalsen en Dordrecht. En dat is goed nieuws! D66 maakt zich al langer hard voor de vervangingen van deze treinen. Want iedere reiziger heeft recht op goed vervoer.

Huidig materieel verouderd

Het materieel op deze lijn is verouderd en toe aan vervanging. De huidige treinstellen voldoen niet aan de wensen van nu: zo zijn er geen toiletten aanwezig en kunnen reizigers met een beperking niet zelfstandig in- en uitstappen. Wanneer er hulp nodig is bij het in- en uitstappen moet er uiterlijk twee uur van te voren worden gebeld, onhandig vindt D66. Daarnaast is het veiligheidssysteem niet meer op orde en kunnen reizigers maar moeilijk hun fiets meenemen. Ten slotte zijn er onvoldoende deuren aanwezig om tijdens de spits iedereen gestroomlijnd in- en uit te laten stappen, met vertragingen als gevolg. Genoeg redenen dus om de treinstellen te vervangen.

“D66 staat voor goed openbaar vervoer voor iedereen. Alleen met een aantrekkelijk OV kunnen we het autoverkeer verminderen. Dat is goed voor mens en natuur.”

Ria Oosterop – Statenlid.

Kiezen voor het OV is duurzaam, maar dan moet het wel een goed alternatief zijn

Het zal geen verassing zijn dat D66 vóór een sterk OV-netwerk is in onze provincie. Het kiezen voor openbaar vervoer is duurzamer dan met de auto en neemt de druk weg op onze wegen. Maar, het moet wel aantrekkelijk zijn om het OV te pakken. Het OV moet comfortabel zijn, faciliteren in behoeften en hiermee als volwaardig alternatief dienen voor de auto. Hierbij is het belangrijk dat er een WC aanwezig is en dat iedereen, beperkt of onbeperkt, zelfstandig met de trein kan reizen. Want we laten iedereen vrij, maar niemand vallen.

Al langer inzet voor een beter OV op de MerwedeLingelijn

Onder het mom van “we doen het goed, of we doen het niet” is D66 voor een investering in nieuwe treinen op de MerwedeLingelijn. Hiervoor dienden we samen met de PvdD, DENK en de SP een motie in. Die motie haalde het toen niet. Daarom zijn we extra blij dat deze investering in het OV van onze regio er alsnog komt.

Vraagtekens bij financiering van de nieuwe treinen

De nieuwe treinstellen vragen logischerwijs om een flinke investering vanuit de provincie, namelijk zo’n 11,2 miljoen euro. Flink, maar wel noodzakelijk. D66 staat voor goede en schone bereikbaarheid in de provincie. Met betere treinen kunnen meer reizigers overgehaald worden om de auto thuis te laten staan.

Mochten de kosten voor de nieuwe treinen daadwerkelijk uit de reserve mobiliteit gehaald worden, kan dit negatieve gevolgen hebben voor andere projecten in de provincie. Er kan dan bijvoorbeeld minder geld gaan naar doorstroming van het OV, of het verbeteren van haltes. Wij hebben daar kritische vragen over gesteld aan het college.