Laura Neijenhuis

Beeld: D66 ZH

Als lid van scouting ben ik opgegroeid met de waarden: zorg goed voor de natuur, geef wat terug aan de maatschappij, en maak de wereld een stukje mooier. Vanuit die drive ben ik ook in de Provinciale Staten van Zuid-Holland verkozen: boordevol ambitie, passie en doorzettingsvermogen om op de lange termijn te werken aan verbeteringen in deze mooie provincie. Ik krijg ontzettend veel energie van samen met anderen de handen uit de mouwen te steken.

  • 32 jaar
  • Huissen (GL)
  • Rotterdam
  • Zij/haar

Zuid-Holland is een mooie provincie, maar we kunnen het samen nog zoveel gezonder, mooier en sterker maken. Ik geloof erin dat je samen met elkaar het verschil kan maken. Daarom houd ik me in de Staten bezig met de portefeuilles energie, klimaatadaptatie, milieu, toerisme & recreatie, jongerenparticipatie, internationale zaken en Europa. Dit zijn voor mij thema’s waarmee we samen met elkaar echt een grote verandering teweeg kunnen brengen en onze provincie beter kunnen maken voor al haar inwoners!

In het dagelijks leven werk ik als adviseur ruimtelijke strategie bij een groot advies- en ingenieursbureau. Daar werk ik aan projecten rondom ruimtelijke ontwikkelingen, visievorming en de omgevingswet. Dat doe ik vooral vanuit mijn expertise in bewonersparticipatie en beleidsontwikkeling. Ook als Statenlid wil ik op laagdrempelige en innovatieve manieren de provincie dichter bij haar inwoners brengen. Om een antwoord te vinden op de grote vraagstukken van onze tijd moeten we samen aan de slag. Niet alleen in de grote steden, maar ook juist in de kleine kernen. Met bekende gezichten, maar juist ook met jongeren. Inwoners zijn daarin dé expert, en weten wat voor hen belangrijk is in hun omgeving. Duurzame, culturele en sociale initiatieven moeten we daarom koesteren en waar mogelijk ondersteunen.

Naast het Statenwerk en mijn dagelijkse job ben ik actief vrijwilliger bij Scouting Nederland en de World Organization of the Scout Movement (Europe Region), waar we ons inzetten om via non-formele educatie kinderen en jongeren zichzelf te laten ontwikkelen. Daarnaast houd ik ervan om er met vrienden op uit te gaan, schilder ik graag en ga ik zo af en toe nog eens langs bij de Jonge Democraten.

Sinds de lijsttrekkersverkiezing van 2022 mag ik de fractievoorzitter zijn van D66 in Zuid-Holland.

Lievelingsplek in Zuid-Holland (en waarom?)

Zoals je van een Rotterdammert mag verwachten, breng ik graag een ode aan Rotterdam: bruisende stad vol verrassingen. Als ik denk aan mijn favoriete plek in de provincie of in onze stad dan kan dat er niet één zijn. Want waar ik verliefd op ben geworden in onze stad zijn de vele mooie plekken: soms zichtbaar en soms verborgen. Maar als ik er één moet kiezen in coronatijd dan is het een bankje beneden bij de Maasboulevard. Waar je veilig kan genieten van het zicht op de skyline van Rotterdam.

Welke kansen zie jij voor Zuid-Holland?

Zuid-Holland is de meest dichtbevolkte provincie van Nederland, en niet zonder reden. Het is een fijne plek om te wonen met een grote diversiteit: van grote steden tot kleine dorpen en van strand tot natuurgebied. Die verscheidenheid moeten we ook in de toekomst behouden en versterken. Het vraagt om problemen aan te pakken rondom de gezonde leefomgeving, balans in het buitengebied en verduurzaming van bedrijvigheid.

Wat zijn drie zaken die jij als Statenlid wil veranderen?

  • Een provincie worden die middenin de samenleving staat. In de toekomst zie ik graag dat Zuid-Holland écht samen met haar inwoners, ondernemers en belanghebbenden aan de slag gaat om beleid te laten aansluiten bij de opgaven van nu en de toekomst.
  • Een provincie waarin we niet alleen schone lucht ademen, maar daarnaast ook de bodem en water veilig houden. Dat vraagt om een integrale aanpak en de juiste balans met economische activiteiten.
  • Een provincie die haar jongeren niet vergeet, maar in de voorhoede zet. Door structurele jongerenparticipatie te organiseren en met hun hulp toekomstbestendig beleid te maken.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 staat in mijn ogen voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn, een leven lang kan leren en ontwikkelen. Het is een partij die iedereen de vrijheid wil bieden om hun leven naar eigen wens vorm te geven en tegelijkertijd kwetsbaren beschermd. Aan die samenleving bouw ik graag mee.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Good Night Stories for Rebel Girls van Elena Favilli en Francesca Cavallo. Omdat we niet in een wereld leven waar prinsessen door ridders gered moeten worden. De verhalen van 100 échte heldinnen worden gedeeld in korte bedtijdverhalen. Voor zowel meiden als vrouwen een reminder dat wij, net als zij, invloed kunnen hebben op de wereld om ons heen. Deze krachtige vrouwen zijn een inspiratie!

Wat is je laatst bezochte culturele event? Waarom ga je daar graag heen?

Dat was afgelopen zomer op vakantie in Verona: de opera Nabucco (in de Arena van Verona). Een bijzondere locatie met een voorstelling die al even indrukwekkend was. Helaas door de coronacrisis zijn er minder kansen voor culturele evenementen. Daarom hoop ik dat we de culturele sector snel weer een toekomstperspectief bieden.