Leontine Vreeke

Beeld: D66 ZH

  • 48 jaar
  • Rotterdam
  • Zij/haar

Wat is je beroep?

Dat is een lastige vraag omdat ik niet maar een ding doe. Tegenwoordig zeg ik: Ik schrijf, ik zing en ik spreek. Dat doe ik naast mijn politieke nevenfunctie als wijkraadslid in Rotterdam. Ik schrijf liedjes, gedichten, opiniestukken en ben bezig met een roman en theatervoorstelling. Ik zing verschillende muziekstijlen. Ik heb les gehad in klassieke muziek, ik heb klassieke jazz gezongen en nu
zing ik vooral Nederlandstalige liedjes, van mezelf maar ook van Conny van den Bosch en Liesbeth List bijvoorbeeld. En mijn spreken bestaat uit presentaties geven over uiteenlopende onderwerpen 
en uit het aan elkaar praten van een event. Maar het meeste spreken doe ik als adviseur voor organisaties en ondernemers.

Wat is je favoriete plek in de provincie?

Onze provincie is zo mooi in diversiteit, het is moeilijk om dan een favoriete plek te noemen! Ik hou als Zeeuwse natuurlijk van de kust, bijvoorbeeld het strand bij Monster. Maar het vlakke land, zoals Brel het noemde, daar kan ik ook enorm van genieten. En ik kan enorm genieten van een wandeling rond de Reeuwijkse plassen. Mijn stad Rotterdam staat natuurlijk wel met stip op 1. Daar ben ik echt thuis. Rauw, echt en heel divers.

Waarom ben jij D66’er?

Voordat ik wist wat sociaal-liberalisme betekende, was ik het van nature al. Ik geloof in de kracht van onderwijs, dat ieder mens het recht heeft op talentontwikkeling, om te worden wie je bent. En als iemand het even niet alleen kan, dan dienen wij als community er te zijn om te ondersteunen. Laat iedereen vrij, maar niemand vallen. Sinds ik bij D66 zit voelt het alsof ik een enorme groep vrienden erbij heb gekregen. En als voormalig manager Duurzaamheid weet ik 
hoe belangrijk het is om ons in te zetten voor het behoud van de natuur. Op verschillende dossiers moet het belang van het milieu mee worden genomen in de besluitvorming. Daar wil ik graag een bijdrage aanleveren!

Wat doe je het liefst op een vrije dag?

Mijn dochter van 11 jaar oud is de helft van de tijd bij mij, dus ik breng het liefste tijd met haar door. We kijken samen naar de Koreaanse series die zij leuk vindt, we gaan samen lunchen in de stad en we snuffelen door tweedehandswinkeltjes. Maar natuurlijk is zingen en schrijven een tweede natuur voor mij. Dat doe ik op alle dagen, vrij of niet!

Wat zou je als eerste veranderen als jij Statenlid bent?

De afspraken die de verschillende gemeentes maken met projectontwikkelaars over wat een “ruime en betaalbare woning” is. Natuurlijk, locatie is alles in het vastgoed en de ruimte is schaars, maar ik zie nu teveel kleine appartementen voor een prijs waar je een gemiddelde eengezinswoning voor zou moeten kunnen kopen.

Wat is jouw ‘geheime’ talent?

Mijn “geheime” talent is dat ik net zo makkelijk met een bankdirecteur praat als met een supermarktmedewerker. Ik toon altijd oprechte interesse in de mens achter de functie. En ik kan heel erg goed dansen op gabbermuziek!