Ria Oosterop

Beeld: Jeroen Mooijman

Al heel lang ben ik op verschillende manieren bezig in en met onze partij. Raadslid, wethouder en burgemeester. Daarnaast bestuurslid van een afdeling, van een regio en in allerlei commissies. Het betekent niet alleen bestuurlijke ervaring, maar ook een bestuursstijl die zich kenmerkt door transparantie, herkenbaarheid en authenticiteit.

  • 72 jaar
  • Noordoostelijke Polder
  • Den Haag
  • Zij/haar

Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 voerde ik de lijst voor D66 Zuid-Holland aan. In de vorige periode waren wij een collegepartij. We hadden veel contacten met de lokale fracties en legden heel veel werkbezoeken af, samen met lokale fracties en leden van onze Tweede Kamerfractie. Belangrijk omdat ik ervan overtuigd ben dat je beleid niet alleen van achter je bureau maakt en dat het belangrijk is dat beleid af te stemmen met die (lokale) fracties en stakeholders.

Oppositie voeren is anders dan onderdeel zijn van een coalitie. Toch weet ik dat onze inbreng zeer wordt gewaardeerd. De voorbereiding is altijd gedegen, onze deskundigheid wordt herkend. Met het oog op de komende verkiezingen in 2023 is het belangrijk ons nu al goed voor te bereiden op de voor D66 belangrijke onderwerpen. Daarmee is de fractie al volop bezig. Ook is het nodig om de contacten met de (nieuwe) bewindspersonen verder aan te halen. Samen zijn we sterk!

Lievelingsplek in Zuid-Holland (en waarom?)

Zuid-Holland is een enorme diverse provincie met zoveel mooie plekken. Van duin tot polder, van stad tot platteland. Het strand blijft me boeien, zeker in woest weer. Ik woon in Den Haag, een heerlijke stad, maar ook de gemeente Zoetermeer, waarin ik 20 jaar woonde en werkte is wat mij betreft een soms ondergewaardeerde stad. Er is meer “bruis” dan veel mensen denken.

Welke kansen zie jij voor Zuid-Holland?

De provincie zou zich in bepaalde dossiers pro-actiever moeten opstellen. Ik bedoel niet dat de provincie rigide beleid moet voeren, maar veel meer met stakeholders (gemeenten) samen naar oplossingen moet zoeken. Voorbeeld: er is een enorm woningtekort in Zuid-Holland én er zijn heel veel woningbouwplannen. Hoe bereiken we samen het beste resultaat zonder dat we de groene omgeving te veel aantasten?

Wat zijn drie zaken die jij als Statenlid wil veranderen?

  • Een betere communicatie/participatie vanuit de Provincie.
  • Meer snellere treinverbindingen vanuit Zuid-Holland naar de rest van Europa, als alternatief voor het vliegtuig.
  • Goed en betaalbaar openbaar vervoer als alternatief voor de auto.

Wat betekent D66 voor jou?

Ik heb in al die jaren met D66 hoogte- en zeker ook dieptepunten meegemaakt. Veel zetels, weinig zetels en zelfs een discussie over het opheffen van de partij. Toch ben ik altijd trouw gebleven aan de beginselen. Omdat die onverminderd goed zijn. In de loop der jaren zijn er binnen de partij (hechte) vriendschappen ontstaan. Daardoor is het niet zo moeilijk om af te stemmen, te sonderen, samen te werken of mee te delen.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Het Achtste Leven van Nino Haratischwili. Het boek beschrijft het leven van een Georgische familie tussen 1900 en nu. Het geeft niet alleen een inkijkje in de familiegeschiedenis, maar vooral in de geschiedenis van het zo zwaar getroffen Georgië.

Wat is je laatst bezochte culturele event? Waarom ga je daar graag heen?

Een concert van het Residentieorkest. Ik houd van veel soorten muziek. De klassieke muziek omdat ik erbij weg kan dromen. Toen het net nog kon, was ik bij een concert van De Dijk. Fantastisch om daar een hele avond te staan en de bekende nummers mee te zingen.