In mei 2015 is in ’s-Hertogenbosch de Paleisbrug geopend. Met verschillende partners is er 17,6 miljoen euro neergelegd om het Paleiskwartier te verbinden met de historische Bossche binnenstad. De Paleisbrug heeft zich in al die jaren bewezen als een belangrijke verbinder tussen het oude en nieuwe gedeelte van de brede binnenstad, met hoge architectonische waarde. Na de High Line in Manhattan, New York, de tweede parkbrug ter wereld. Een stadspark om terecht trots op te zijn.
Raadslid Thijs van Rens: “Ik vind het belangrijk dat elke bezoeker dit prachtige stadspark kan betreden. Dat is door de kapotte lift nu al een jaar lang niet het geval. Wij vinden het tijd dat hier actie op komt.”
Sinds de opening van de brug heeft deze veelvuldig te kampen met storingen in de betreffende liften. Zo is het meermaals voorgekomen dat mensen vast kwamen te zitten in de lift of dat deze in storing schoot vanwege het warme weer. Ook stonden de liften vaak stil omdat bepaalde onderdelen niet voorradig waren. Dit vinden wij geen wenselijke situaties. Van Rens: “Voor een goede verbinding tussen nieuwe en historische binnenstad is de Paleisbrug erg belangrijk, met werkende liften.”
De huidige storing is begonnen op 17 december 2021. Inmiddels zijn de liften dus precies één jaar buiten werking. D66 vindt dat geen visitekaartje voor ’s-Hertogenbosch en de verbinding tussen het Paleiskwartier en de historische Bossche binnenstad en stelt daarom schriftelijke vragen aan het college.
Wanneer werkt de lift op de Paleisbrug weer?
Op 17 december is het exact een jaar dat de liften in de Paleisbrug niet gebruikt kunnen worden. Dit betekent dat de Paleisbrug voor een grote groep Bosschenaren niet toegankelijk is. Er moet immers aan beide kanten een trap beklommen worden. D66 vindt de toegankelijkheid van de Paleisbrug erg belangrijk en stelt daarom vragen aan het college.