Feiten en fabels over de Bossche Stadsdelta

Een volle zaal op 13 juni bij RUW Den Bosch. Een debat over broedplaatsen en rafelranden in de stad. En dus ook over de toekomst van de Tramkade. Hoe ziet die toekomst er nou echt uit? Wethouder Mike van der Geld over de feiten en fabels van een nieuw stukje ‘s-Hertogenbosch in de vorm van de Bossche Stadsdelta.

Sommige mensen maken zich zorgen omdat er veel gaat veranderen. Tegelijkertijd gaat er ook veel nepnieuws rond. Zoals dat de Tramkade plat gaat of dat er villa’s en penthouses gebouwd worden.

De toekomstige plannen gaan over de Bossche Stadsdelta. Een gebied grofweg van Tramkade tot Diezebrug en Citadel tot politiebureau. Veel groter dus dan de huidige Tramkade. Mede dankzij de inzet van D66 ‘s-Hertogenbosch zijn de plannen als volgt.

De zeven sleutels voor een bruisende Bossche Stadsdelta

(1) 1.600 woningen bouwen waarvan 30% sociale huur en 40% middenhuur en betaalbare koop.

(2) 45.000 vierkante meter niet-wonen toevoegen. Dat is ongeveer 6 keer de Verkadefabriek. Denk dan aan cultuur, sport, recreatie of horeca.

(3) De gebouwen bij de Tramkade behouden vanwege het cultuurhistorische karakter.

(4) Huidige spelers de kans geven plaats te nemen in de Bossche Stadsdelta. Wat is opgebouwd, wordt dus zeker niet weggegooid.

(5) Veel meer groen. Het huidige gebied is ontzettend versteend en om er straks prettig te wonen en verblijven is veel meer groen nodig

(6) Ruimte voor het water. De Stadsdelta ligt op een unieke plek waar de Aa en Dommel samenkomen in de Dieze. Een unieke kans om heerlijk te genieten van het water dus. Maar ook om ruimte te geven aan het water vanwege klimaatverandering

(7) De gemeente is bezig met broedplaatsenbeleid zodat mogelijkheden voor creatieve plekken in de stad beter geborgd kunnen worden. D66 (en ook de gemeente) hoopt dat op korte en middellange termijn nieuwe plekken aangewezen worden. Denk aan plekken bij grote gebiedsontwikkelingen, zoals de Meerendonk en het voormalig WeenerXL-terrein. Een broedplaats voor startende makers en een presentatieplek voor beeld- en podiumkunsten in de binnenstad.