Lees voor

Vrijheid behouden door corona-toegangsbewijs uit te breiden

Terwijl de ziekenhuizen steeds voller liggen met coronapatiënten neemt het kabinet maatregelen. D66 vindt deze maatregelen terecht, maar vraagt het kabinet: “Wat gaan we doen als de ziekenhuizen verder volstromen?” D66-Kamerlid Jan Paternotte wil lockdownacties niet terug en kiest liever voor toegang voor degene die beschermd zijn tegen corona.

Daarover ging het coronadebat in de Tweede Kamer. Hieronder lees je de inbreng van Jan Paternotte.

Van de week stuurde mijn broer mij een foto van een stapel plastic zakken. Mijn broer werkt in een ziekenhuis in Utrecht. Hij brengt maaltijden, afval, was van A naar B. Op de foto een paar grote karren vol met hermetisch afgesloten plastic zakken. Het is het afval en de was van de coronapatiënten.  

Een maandje terug was er bijna niets meer. Inmiddels wordt de stapel elke dag hoger. Net als zijn collega’s is hij helemaal klaar met corona. En ik denk ook aan al die mensen die er nu liggen in de ziekenhuizen, inmiddels ruim 1300.  

Want krijg je corona , dan loop je de kans om maar liefst 14 dagen op de IC te liggen met een infuus in je arm, katheter in je blaas en een buis in je luchtpijp. Die kans kan je tot 97% terugschroeven met een simpele vaccinatie, die zo gezet is. Het kan leed besparen. Ook voor de volksgezondheid.

Want omdat 14 dagen op een IC een lange tijd is, worden nu hartoperaties en kankerbehandelingen uitgesteld. De vraag is vaak: tot wanneer? Ik ontvang talloze berichten van mensen die zich zorgen maken. Of er voor hen nog plek is in het ziekenhuis. Zo las ik in de Volkskrant een ingrijpende column over een 55-jarige hartpatiënt.

Zijn kritieke operatie moest vanwege plaatsgebrek worden uitgesteld. Dus ja, maatregelen zijn hard nodig. Veel partijen zeggen: onzin!  Weg met deze maatregelen. Van hen hoor ik heel graag vandaag: wat dan wel? Wat zou uw partij doen?

Dát we nu opnieuw maatregelen moeten nemen is een enorme stap terug. Een hard gelag voor alle ondernemers die anders hadden gehoopt. Voor zorgverleners die weer een loodzware winter voor zich zien. Voor alle gevaccineerden die vrijheid was beloofd. 

We weten waarom het is zoals het is. De vaccinatiegraad is. Gewoon. Nog. Te laag. Terwijl de bereidheid er wel is bij veel meer mensen. Dus vraag ik de minister: slinger de motor van de vaccinatiecampagne weer aan!

De huisartsen zijn hier de helden. Voor de gezondheid van hun patiënten zien we ze prikken op de markt in Rotterdam. Bij mensen thuis in Staphorst of op Urk. Dus laten we die huisartsen gaan helpen, met alle taboes aan de kant. Zeker waar de vaccinatiegraad laag is.

Kunnen we de wet aanpassen, waardoor de GGD de huisartsen kan vertellen welke patiënten gevaccineerd zijn? Zodat ze de 50-plussers in hun praktijk die de prik nog niet hebben kunnen bellen? Kunnen we huisartsenposten openstellen om dáár te prikken? Of zoals in Friesland bij de apotheek vaccineren op afroep?

En aan de minister van J&V: sommige huisartsen bekopen hun goede werk met bedreigingen. In Leiden: een kogel door de ruit. Wat is uw boodschap voor de veiligheid van zorgverleners? 

Voorlopig geen freedom day. Toch ben ik blij dat het kabinet kiest voor maatregelen waardoor wel álles open blijft. Dat je met test, vaccinatie of bewijs van immuniteit gewoon overal naartoe kan.

Maar! Willen we dit behouden, dan moet de vrijblijvendheid er wel echt vanaf. Dat zegt ook het OMT: het werkt alleen als er gehandhaafd wordt. Nogal logisch! Dus kijk ik naar deze minister.

Toen het toegangsbewijs werd ingevoerd was er meteen het beeld van: waarom zou ik het doen als er toch niet op gehandhaafd wordt?  Eén derde van de horecaondernemers controleert niet. Sommige burgemeesters treden stevig op, maar in meerdere grote gemeenten zijn nauwelijks boetes uitgedeeld of plekken gesloten.

Hoe gaat de minister dit een topprioriteit maken? Hoe helpt hij de burgemeesters? Wordt er wederom extra geld vrijgemaakt voor handhaving? En wat is met het eerste bedrag gebeurd? Is het al op? Heeft het geholpen? Zijn er extra mystery guests ingezet?  Hebben we horeca voldoende ondersteund met een extra iemand bij de ingang? Veel vragen dus.

En die zijn er ook bij de buitensport bij amateur verenigingen. Burgermeesters geven aan dat dit lastig uitvoerbaar is. Ik hoor graag hoe het kabinet er tegen aankijkt.

Die maatregelen. Is het genoeg? Het OMT waarschuwt ons: als de trend niet keert, adviseren ze zwaardere maatregelen”

Ik vraag nu precies hetzelfde als bij het vorige debat: Wat gaan we doen als de ziekenhuizen verder volstromen? Wat gaan we dan doen? Wat is dan nog rechtvaardig richting iedereen die wel beschermd is tegen corona? 

In het OMT-advies lees ik ideeën als: gedeeltelijke of volledige sluiting van sectoren, maximum groepsgroottes, en verplicht anderhalve meter. Je moet er niet aan denken. Wij willen dit soort lockdownacties niet terug. 

Dan liever: alleen toegang voor degene die beschermd zijn tegen corona: genezen of gevaccineerd. 

De boosterprik voor 60-plus en kwetsbaren die ook de griepprik krijgen. Hoe snel kunnen ze deze krijgen? Eerder gaf de minister al aan dat de GGD paraat stond, dus ik ga ervan uit dat dit heel snel kan. Want alle beetjes helpen.

En hoe minder persconferenties we deze winter hebben, hoe beter.
Dank u wel!