En mevrouw Paternotte, van de oudervereniging
Bij mij thuis vroeger was politiek ook geen groot onderwerp. Dat werd het pas toen mijn ouders steeds vaker tegen de overheid aanliepen. Mijn broer was gediagnosticeerd met wat toen heette MBD: ‘minimal brain dysfunction’, een containerbegrip voor kinderen die vanwege gedrag, of iets onduidelijks, niet helemaal mee konden komen op school. Ieder kind is weleens druk, zo werd het afgedaan. De oplossing was soms een advies om geen snoep meer te eten.
Mijn moeder had het daar lastig mee. Hoe kan het nou dat dokters eigenlijk niet weten wat er met hem is?
Het was voor haar een signaal om in actie te komen. En ze wilde andere ouders in een vergelijkbare situatie ook helpen. Ze raakte betrokken bij de oudervereniging Balans, tegenwoordig een vereniging van en voor ouders met kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen zoals ADHD, dyslexie en autisme.
Autisme als zodanig bestaat niet meer, worden nu ‘Autisme Spectrum Stoornissen’ genoemd, zoals Asperger, PDD-NOS en klassiek autisme.
Mijn moeder was niet academisch opgeleid. Ze ging naar de school voor maatschappelijk werk in Baarn. Maar ze wilde wel echt álles weten van leer- en gedragsstoornissen. Hoe meer ze de wetenschappelijke literatuur las, hoe meer ze zich afvroeg: “Wat hebben ouders hier nu aan?”
Ze besloot zelf te gaan schrijven. Boeken vol. Voor de ouders, zodat ze hun kinderen beter konden helpen. Haar eerste boek heette: “Doe Normaal!” Dat was namelijk de verwensing die kinderen met ADHD zo vaak te horen krijgen, en waar ze natuurlijk helemaal niks mee kunnen.
Door haar werk mocht ze meeschrijven aan adviezen van de gezondheidsraad. Dan stond onder zo’n advies de commissie opgesomd.
– Prof. Dr. De Beaufort: hoogleraar medische ethiek.
– Prof. Dr. Boer. Hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
– Prof. Dr. Oosterlaan. Hoogleraar Psychiatrische Neuropsychologie.
En mevrouw Paternotte. Van de oudervereniging.
Haar boeken sloegen aan, ouders waren er blij mee, maar deze kinderen hadden ook een overheid nodig. Want het maakt nogal wat uit als je als kind extra tijd krijgt bij een examen, en vaker een mondelinge toets mag doen. Dat er extra begeleiding kan zijn op school. Dat medicijnen vergoed worden.
Steeds meer ging het thuis over het Binnenhof, over politiek. Zij en haar collega’s realiseerden zich dat als je iets wilde veranderen, dat je dan in Den Haag moest zijn. Zo kwam dat uurtje extra er voor kinderen met dyslexie.
Haar strijd in Den Haag bracht de politiek bij ons aan tafel.
Op een dag werd mijn moeder gebeld door een politieke partij die er goed voorstond in de peilingen. Met een knappe jonge krullenbol als fractieleider. Een partij die ook vaak opkwam voor onderwijs en de ouders. Of ze belangstelling had voor de Tweede Kamer. U raadt het al: ik heb het over het GroenLinks van Paul Rosenmöller.
Mijn moeder leek dat alleen niks. Ze dacht voor politiek te weinig geduld te hebben en bleef liever echt alleen de stem van de ouders. Maar door haar verhaal weet ik heel goed dat politiek pas werkt als het uitgaat van mensen en wat zij nodig hebben om vooruit te komen. Dat dus niet uitgaat van het systeem. En dat is nou precies wat ik verwacht van dit kabinet.