Nieuwe generatie D66’ers op kandidatenlijst voor Tweede Kamer

Dit is de nieuwe generatie D66’ers voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Op deze kandidatenlijst gaat nieuwe energie hand in hand met vertrouwde expertise en diversiteit op alle vlakken.
Er is spreiding in opleiding, regio en leeftijd — van 21 tot en met 60 jaar. Maar bovenal bestaat het team uit gepassioneerde en overtuigende experts op thema’s die zo belangrijk zijn voor onze partij, waaronder klimaat, onderwijs, economie, Europa, zorg, wonen, democratie, rechtsstaat, veiligheid en emancipatie.

Beeld: D66

D66’ers die verandering brengen

“D66 is klaar voor de verkiezingen. Ik geloof in dit team. Deze nieuwe generatie D66’ers kan voortbouwen op resultaten én verandering brengen. Voor klimaatactie, zodat we eraan gaan verdienen. Voor het beste onderwijs voor ieder kind. Voor alle mensen die hard werken maar te weinig overhouden aan het einde van de maand.”

— Rob Jetten, lijsttrekker en politiek leider

Rob Jetten Rob Jetten (36) is de eerste minister voor Klimaat en Energie. Als minister was hij grondlegger van het grootste klimaatpakket ooit en maakte hij Nederland in één jaar onafhankelijk van Russisch gas. Als politiek onderhandelaar namens D66 stond hij aan de basis van hogere salarissen voor leraren, de nieuwe beurs voor studenten en investeringen in wetenschap en innovatie. Rob is geboren in het Brabantse Veghel en woont in het Gelderse Ubbergen. In zijn spaarzame vrije tijd geniet hij van het nabije Nijmegen, van de kroeg, van het hardlopen en van wandelingen met zijn hond Muja.
Jan Paternotte Jan Paternotte (39) heeft vrijheid en zelfbeschikking hoog in het vaandel staan. In zijn eerste 5 maanden als fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer is de initiatiefwet voor het afschaffen van de verplichte 5 dagen bedenktijd bij abortus aangenomen. Ook werkte hij mee aan het voorstel om de abortuspil bij de huisarts beschikbaar te stellen, en schreef hij met de VVD aan een modernisering van de embryowet. Hij was eerder actief als voorzitter van de Jonge Democraten en gemeenteraadslid in Amsterdam. In die stad maakte hij met tientallen leraren, ouders en D66’ers een onderwijsagenda die onder andere leidde tot de invoering van de Amsterdamse lerarenbeurs. Jan is geboren in ’s Hertogenbosch en woont in Leiderdorp met zijn vrouw en twee dochters. Hij kent alle weetjes over de Amerikaanse geschiedenis en was in 2008 bijna een van de winnaars van de legendarische tv-quiz Lotto Weekend Miljonairs.

Hans Vijlbrief
Econoom Hans Vijlbrief (60) is geboren in Voorschoten, woont in Woubrugge en is sinds januari 2022 staatssecretaris Mijnbouw. Daarvoor was hij onder andere staatssecretaris van Financiën, voorzitter van de Eurogroepwerkgroep in Brussel en Thesaurier-Generaal op het ministerie van Financiën. Hans is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Hij is supporter van Feyenoord en heeft een actief fanaccount op instagram: handsomehansvijlbrief.  

Anne-Marijke Podt
Anne-Marijke Podt (48) houdt zich in de Tweede Kamer bezig met asiel en migratie, integratie en de initiatiefwet voltooid leven. Ze heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelingswerk. Na een studie in Delft en Leiden werd ze onder andere programmanager in Kenia. Daar werkte zij aan ict-ontwikkeling in het onderwijs. Als gemeenteraadslid in Utrecht zorgde ze voor meer om- en bijscholing voor mensen in de bijstand.  Anne-Marijke maakt een podcast waarin ze in gesprek gaat met mensen die dagelijks bezig zijn met asiel en migratie. 

Joost Sneller
Joost Sneller (41) is Tweede Kamerlid sinds 2017. Daarvoor was hij onder andere democratiseringsadviseur in Myanmar en directeur van de Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau gelieerd aan D66. Ook was hij gemeenteraadslid in Den Haag. In de Kamer heeft hij zich ingezet voor betere vertegenwoordiging en meer invloed van Nederlanders in de politiek. Ook heeft hij gewerkt aan een veiliger Nederland door werk te maken van slimmer straffen. Als fanatiek hardloper kom je Joost geregeld tegen in Haagse parken en duinen.

Ilana Rooderkerk

Ilana Rooderkerk (36) is fractievoorzitter van de Amsterdamse gemeenteraadsfractie van D66. Al bijna tien jaar werkt ze als volksvertegenwoordiger aan beter onderwijs in de hoofdstad. Op haar initiatief kwamen er in Amsterdam schoollunches. Ze gaf kinderen les in cultuureducatie en ontwikkelde haar onderwijsexpertise bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Ilana heeft een tweede kind op komst, zingt en speelt piano. Je kent haar misschien nog als actrice uit Onderweg naar Morgen. In 2022 won ze de Els Borst Netwerk Inspiratieprijs.

Wieke Paulusma
Wieke Paulusma (44): Noorderling in hart en nieren. Wieke is in Drenthe geboren, Friestalig opgevoed en woont in Groningen. Haar hele leven werkt zij al aan betere zorg. Eerst als wijkverpleegkundige, daarna als projectleider in het Ommelander Ziekenhuis, nu als zorgwoordvoerder in de Tweede Kamer. Centraal daarbij staat voor Wieke altijd zeggenschap en inspraak voor mensen.

Hanneke van der Werf
Hanneke van der Werf (38) is geboren Twentse en groeide op in de Achterhoek. Sinds 2021 is ze Tweede Kamerlid en voert ze het woord over onder andere veiligheid, terrorisme en zeden. Ze leidde de campagne voor de Provinciale Staten. Van 2018 tot 2021 was ze fractievoorzitter voor D66 in Den Haag, waar ze jaren streed voor een veilige stad en tegen ondermijnende criminaliteit. Hanneke verwacht in november haar tweede kindje.

Mpanzu Bamenga
Jurist Mpanzu Bamenga (38) uit Eindhoven is de oprichter en directeur van Human Rights Initiatives. Hij werd in 2021 verkozen tot MensenrechtenMens door het College voor de Rechten van de Mens en won de veelbesproken door hem aangespannen rechtszaak tegen de staat vanwege etnisch profileren. Mpanzu was lokaal politicus voor D66 in Eindhoven. Als voormalig asielzoeker die 13 jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland heeft geleefd, weet hij hoe het is om een nieuw begin te maken. 

Tjeerd de Groot
Tjeerd de Groot (55) heeft Friese roots en woont sinds kort weer in Woudsend. Als Kamerlid werkt hij elke dag aan een duurzame toekomst voor boer en natuur, met een transitie naar kringlooplandbouw. Daarnaast heeft Tjeerd een groot hart voor de Waddenzee, waar hij vaak te vinden is als fanatieke zeiler. 
Marijke Synhaeve Marijke Synhaeve (33) is gemeenteraadslid voor D66 in Nijmegen en PhD-onderzoeker aan de University of Strathclyde in het Verenigd Koninkrijk. Als adviseur is ze gespecialiseerd in de zorg en de jeugdzorg. Ze woont samen met haar vrouw en twee kinderen in Lent.
Lisa van Ginneken Lisa van Ginneken (51) is een zij-instromer in de politiek. De Brabantse was op haar 15de al freelance game developer, en studeerde en werkte daarna nog 15 jaar in de ICT. Sinds 2021 is zij lid van de Tweede Kamer, als eerste transgender Kamerlid ooit. Ze strijdt voor gelijke kansen voor transgender mensen en andere mensen die de wind tegen hebben. Als Kamerlid zet zij zich ook in voor fietsers, goed openbaar vervoer en een goede bereikbaarheid van heel Nederland.
Salima Belhaj Salima Belhaj (44) werd geboren in Harderwijk, als kind van ouders die uit Marokko naar Nederland zijn gekomen. Zij is sinds 2016 Tweede Kamerlid en hield zich onder andere bezig met cultuur, defensie en racisme & discriminatie. Tevens is zij momenteel voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie fraudebeleid en dienstverlening. Voor haar Kamerlidmaatschap werkte zij in de culturele sector, onder andere voor het Scapino Ballet en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Daar was zij ook raadslid.
Faissal Boulakjar Faissal Boulakjar (44) kwam als driejarige naar Nederland. Zijn vader, gastarbeider uit de Rif in Marokko, werkte bij chipsfabriek Nibb-it in Breda. In Nederland verdient ieder mens gelijke kansen, daar zet Faissal zich voor in. In het bijzonder op de woningmarkt, met betaalbare woningen, voldoende studentenkamers en een veilige wijk voor jong en oud. Eerst als gemeenteraadslid en jongerenwerker in Breda, nu als Tweede Kamerlid met de portefeuille Mijnbouw en Wonen. Faissal is naast volksvertegenwoordiger, ook voetbalcoach van zijn vriendenteam.
Fonda Sahla Fonda Sahla (43) is Tweede Kamerlid en voert onder andere het woord over kinderopvang, de wet langdurige zorg en mantelzorg. Fonda is opgegroeid in Transvaal, de wijk waar haar passie voor onderwijs begon. Jarenlang was zij actief als projectcoördinator Buurtmoeders Transvaal en op de weekendschool van de Transvaal universiteit. Als raadslid ontving ze de Els Borst Netwerk inspiratieprijs voor haar inzet voor haar wijk.

Weten wat er speelt

“Er is veel talent en ervaring in de partij. Dat is een voorrecht, maar maakt het opstellen van de conceptkandidatenlijst ook een uitdaging. We hebben zorgvuldig gewikt en gewogen, en hebben kandidaten op de lijst geplaatst met ervaring in de politiek, maar ook daarbuiten. Met kennis van verschillende onderwerpen die D66 belangrijk vindt. Mensen met gevoel voor wat er in de samenleving speelt en mensen die verstand hebben van onderwijs, klimaat, rechtsstaat, Europa en financiën.”

— Victor Everhardt, partijvoorzitter

16. Felix Klos
Historicus Felix Klos (31) is geboren in Deventer en woont in Delft. Hij is de schrijver en auteur van het boek ‘Winston Churchill, vader van Europa’ (Hollands Diep). De Britse krant The Guardian typeerde zijn aan de Universiteit van Oxford geschreven werk over de Europese integratie als ‘scintillating’. Felix is expert en spreker over het verleden en de toekomst van de Europese eenwording. Hij was speechschrijver en ondersteunt nu de Tweede Kamerfractie van D66 op het vlak van buitenlandse en Europese zaken. Felix werd door Elsevier 30 onder 30 geselecteerd als talent voor de toekomst van Nederland. Hij is jazzpianist, voetballer en liefhebber van de Nederlandse geschiedenis. Bij de Tweede Kamerverkiezingen is Felix de landelijk campagneleider van D66.

17. Hülya Kat
Hülya Kat (40) is geboren en getogen in IJmuiden. Sinds 2021 is Hülya lid van de Tweede Kamer. Met als missie om bij te dragen aan een eerlijke, simpele en begripvolle overheid. Ze hoefde dan ook niet lang na te denken toen haar werd gevraagd plaats te nemen in de parlementaire enquêtecommissie naar de aardgaswinning in Groningen. Haar politieke avontuur begon overigens al eerder; acht jaar was Hülya gemeenteraadslid in Velsen en drie jaar in de raad van Amsterdam. Vechten tegen onrecht en armoede, was daarin haar leidraad.

18. Sjoerd Warmerdam
Sjoerd Warmerdam (36) is Tweede Kamerlid voor D66 en voert onder andere het woord over pensioen en emancipatie. Tot voor kort was hij directeur Oekraïnecrisis bij het ministerie van Sociale Zaken. Daar werd hij gevraagd om Oekraïense vluchtelingen in Nederland snel aan het werk te helpen. Sjoerd is geboren en getogen in Den Haag, maar verruilde de stad op zijn achttiende voor Amsterdam. In de hoofdstad was hij tevens gemeenteraadslid voor D66.

19. Spencer Alberg
Spencer Alberg (22) zou zo maar eens in één klap het jongste Kamerlid ooit kunnen worden in de parlementaire geschiedenis van D66. In zijn woonplaats Almere is Spencer deze periode het raadslid met de meest aangenomen moties en amendementen. Hij wil zich straks inzetten voor zijn generatiegenoten en kansengelijkheid voor iedereen.

20. Alexander Hammelburg
Alexander Hammelburg (1982) is Tweede Kamerlid met onder andere de portefeuilles Fiscaliteit en Defensie. Daarvoor was hij gemeenteraadslid in Amsterdam. Alexander werkte voor COC Nederland en ondersteunde wereldwijd organisaties die zich inzetten voor de rechten van lesbiennes, homo- en biseksuelen, trans en intersekse personen. In de gemeenteraad was hij woordvoerder op de onderwerpen financiën, economische zaken, sekswerkers, drugs en wonen.


21. Jieskje Hollander
22. Loes ten Dolle
23. Dorien Blommers
24. Carline van Breugel
25. Hans Teunissen
26. Meryem Çimen
27. Ouafa Oualhadj
28. Marvin Putuhena
29. Eelco Keij
30. Veerle Brink
31. Paul van Dorst
32. Gerben Wijnja
33. Margreet de Vries
34. Frank Schoonbeek
35. Mahjoub Mathlouti
36. Wiebe Ruttenberg
37. Joey Koops
38. Kiki Hagen
39. Gerben Hiemstra
40. Judith Keijmel-den Boer
41. Hilde Tjeerdema
42. Elze Woudstra
43. Anne-Lise Olsthoorn
44. Caecilia Johanna van Peski
45. Bonne van Hattum
46. Hind Dekker-Abdulaziz
47. Marco van Driel
48. Linda Ruijs
49. Pieter van der Gaag
50. Enrico Leonardo Bosters

De kandidatenlijst is door het Landelijk bestuur aangevuld tot het wettelijk maximum van 80.

Lijstduwers

51. Donja Hoevers
52. Veerle Fleur van de Vijver
53. Pepijn Vemer
54. David Wallast
55. Elly André
56. Anne Wesseling
57. Remy Maessen
58. Monique Schoonen
59. Pepijn Pi Van de Venne
60. Marlou Jenneskens
61. Sander Janssen
62. Laura de Vries
63. Sumer Chaban
64. Ton Louhenapessy
65. Linda Nooitmeer
66. Jaimi van Essen
67. Joan Nunnely
68. Nazmi Türkkol
69. Peter van der Voort
70. Marcelle Hendrickx
71. Fleur Gräper
72. Franc Weerwind
73. Alexandra van Huffelen
74. Ernst Kuipers
75. Kajsa Ollongren
76. Robbert Dijkgraaf
77. Gunay Uslu
78. Alexander Pechtold
79. Jan Terlouw
80. Sigrid Kaag