Hanneke van der Werf

Hanneke in 66 seconden

Beeld: Martijn Beekman

Hanneke van der Werf (1984) is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. 

Over Hanneke

Toen mijn oma op haar twaalfde in een Overijsselse textielfabriek ging werken, had ze vast niet gedacht dat haar kleindochter nu Tweede Kamerlid zou zijn. Kansen zijn nu veel talrijker dan vroeger, maar de verzuiling van haar tijd lijkt soms wel opnieuw uitgevonden. Ik merk dat we elkaar aan de hand van een snipper informatie in hokjes indelen. Deze polarisatie bestrijd ik, zowel op de vorm als op de inhoud. Niet elk geschil hoeft immers een gevecht te zijn.

Ik ben geboren in Hengelo (Overijssel) en opgegroeid in Rekken (Gelderland). In mijn tienerjaren fietste ik vijf dagen per week door weer en wind de streekgrens tussen de Achterhoek en Twente over naar mijn middelbare school in Haaksbergen. Een prachtige omgeving om op te groeien. Nog steeds kom ik er graag. Na mijn schooltijd en studies geschiedenis en journalistiek in Groningen, verhuisde ik naar Den Haag en ging ik in 2010 aan de slag als medewerker voor D66 in de Tweede Kamer.

In 2014 ging ik zelf de politiek in, als gemeenteraadslid in Den Haag. Ik werd in 2018 opnieuw gekozen, tevens fractievoorzitter en zat in totaal zeven jaar in de gemeenteraad. Dat verveelde nooit, er gebeurde veel in de derde grootste stad van Nederland. In de gemeenteraad zijn voorstellen van mij aangenomen om criminele ondermijning aan te pakken en het ouderschapsverlof uit te breiden als eerste gemeente in Nederland. Een belangrijke stap voor vrouwen en mannen.

Als Tweede Kamerlid wil ik Nederland veiliger maken. Veiligheid is een harde voorwaarde om vrij te zijn. Dat vraagt om handhaving en inzet van ons strafrecht. Om preventie, zodat we misdaad voorkomen als het kan. En ook online moeten we de rechtsstaat tanden geven om nieuwe ontwikkelingen het hoofd te bieden. Daar zet ik mij voor in. Geen vrijheid, zonder veiligheid.

Als kind volgde ik de politiek al op de voet, besprak ik dat met klasgenootjes op de basis- en middelbare school. Ik hield de verkiezingsuitslagen bij en toen ik wat ouder was keek ik ook weleens naar het wekelijkse vragenuurtje. Dat ik nu zelf in de plenaire zaal sta te debatteren, vind ik een eer en een opdracht. Je staat daar om alle Nederlanders te vertegenwoordigen. Daar zet ik mij voor in. Zodat wij in Nederland zonder hokjes en in vrijheid en veiligheid kunnen leven.

Neem contact op

  1. Stuur Hanneke een e-mail
  2. Volg Hanneke op Twitter
  3. Volg Hanneke op Instagram
  4. Neem contact op met persvoorlichting en ondersteuners.

Veiligheid
Terrorisme
Sekswerk & Mensenhandel
Zeden

Bekijk onze plannen voor Nederland