Motie is unaniem
aangenomen

Het is maandagochtend, en de bel is net gegaan voor je volgende schoolvak: wiskunde. Je focust je op de sommen, tot je merkt dat een gevoel in je buik de overhand begint te krijgen. Je wordt zenuwachtig, je hebt geen maandverband mee. Je weet dat je ouders geen geld hebben voor tampons of maandverband. Wat ga je doen? Weer WC-papier in je onderbroek voor het ergste doorlekken? Tegen je beste vriendin weer doen alsof je je maandverband vergeten bent? Of dan toch maar ‘ziek’ naar huis?

Wat is menstruatie-armoede?

Het verhaal hierboven klinkt voor velen een beetje onwerkelijk. Als een ‘ver-van-je-bed-show’. Toch zou het je buurmeisje of nichtje kunnen zijn.

Menstrueren is in Nederland namelijk duur. Gemiddeld geven vrouwen acht euro per maand uit aan tampons, maandverband of andere producten. Uit onderzoek van Plan Internationaal Nederland blijkt dat daardoor 1 op de 10 meisjes wel eens geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. We praten dan al snel over twee of drie meisjes per schoolklas.

Deze ‘menstruatiearmoede’ vormt een bloedserieus probleem. Er is voor veel meisjes namelijk sprake van een dubbel taboe. Veel meisjes vinden het al gênant om met vriendinnen te praten over ongesteld zijn. Laat staan om hulp vragen als ze tampons of maandverband deze maand niet kunnen betalen. Dat zorgt ervoor dat sommige meisjes voor gevaarlijke alternatieve opties kiezen, zoals het opnieuw gebruiken van een tampon.

Daarnaast is menstruatiearmoede ook een sociaal probleem. Door het niet hebben van voldoende en goede menstruatieproducten zijn veel meisjes bang om door te lekken. Het wordt daardoor helaas ook een reële optie om dan toch maar een paar dagen school te missen. Het niet kunnen deelnemen aan lessen, zorgt echter voor achterstanden op school. Zeker als het een maandelijks terugkerend probleem is.

menstruatiearmoede

Johan Magré - menstruatiearmoede Beeld: D66 Leeuwarden

Basisbehoefte

Menstruatieproducten zijn een basisbehoefte. Het is daarnaast ook een basisvoorwaarde om volwaardig te kunnen participeren in onze samenleving. Uit recent onderzoek van EenVandaag blijkt ook dat een meerderheid van jongeren vindt dat menstruatieproducten in Nederland gratis moeten worden. Dit vinden zeven op de tien (69 procent) mensen onder de 35 jaar.

D66 Leeuwarden heeft daarom het college opgeroepen om samen te werken met scholen met als doel het beschikbaar stellen van gratis menstruatieproducten in onze PO- en VO-scholen. We willen meer aandacht voor de strijd van jonge vrouwen die kampen met menstruatiearmoede en hopen uiteindelijk te bereiken dat menstruatieproducten gratis worden. Ieder meisje verdient een goede start van haar schoolcarrière zonder stress over maandverband of tampons.
DE MOTIE IS UNANIEM AANGENOMEN!