Wat is menstruatie-armoede?
Het verhaal hierboven klinkt voor velen een beetje onwerkelijk. Als een ‘ver-van-je-bed-show’. Toch zou het je buurmeisje of nichtje kunnen zijn.
Menstrueren is in Nederland namelijk duur. Gemiddeld geven vrouwen acht euro per maand uit aan tampons, maandverband of andere producten. Uit onderzoek van Plan Internationaal Nederland blijkt dat daardoor 1 op de 10 meisjes wel eens geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. We praten dan al snel over twee of drie meisjes per schoolklas.
Deze ‘menstruatiearmoede’ vormt een bloedserieus probleem. Er is voor veel meisjes namelijk sprake van een dubbel taboe. Veel meisjes vinden het al gênant om met vriendinnen te praten over ongesteld zijn. Laat staan om hulp vragen als ze tampons of maandverband deze maand niet kunnen betalen. Dat zorgt ervoor dat sommige meisjes voor gevaarlijke alternatieve opties kiezen, zoals het opnieuw gebruiken van een tampon.
Daarnaast is menstruatiearmoede ook een sociaal probleem. Door het niet hebben van voldoende en goede menstruatieproducten zijn veel meisjes bang om door te lekken. Het wordt daardoor helaas ook een reële optie om dan toch maar een paar dagen school te missen. Het niet kunnen deelnemen aan lessen, zorgt echter voor achterstanden op school. Zeker als het een maandelijks terugkerend probleem is.