Zoals we weten is de rol van de gemeente omtrent het landbouwbeleid gering. Maar wat doen we wel? Het betreft vooral het starten, aanjagen en faciliteren (in samenwerking met de provincie en Wetterskip) van gebiedsprocessen om te komen tot een vitaal en natuurinclusief platteland. Zoals bijvoorbeeld het Grouster Leechlân wat pal naast een Natura-2000 gebied ligt. Deze processen dreigen nu deels spaak te lopen door de startnotitie vanuit Den Haag omtrent het stikstofbeleid.
In de startnotitie gaat het echter niet alleen om stikstof en natuurbescherming, het gaat ook om klimaat, waterkwaliteit, lichtkwaliteit, leefbaarheid en vitaliteit van de agrarische sector. Het gaat om concrete plannen maken, waarbij er geld is voor bedrijven die willen investeren in innovaties, voor bedrijven die willen omschakelen en voor bedrijven die willen stoppen.
Het doel, natuurherstel, onze Europese verplichtingen nakomen staat wat D66 betreft niet ter discussie. De wijze waarop we dit – met een bijdrage van alle sectoren – kunnen bereiken is wat ons betreft wel waar het gesprek over moet gaan. Want dit verwijten we Den Haag als D66 Leeuwarden ook. Er is te weinig nagedacht over het ‘hoe’, het creëren van draagvlak en het bieden van perspectief. Het is natuurlijk te idioot voor woorden dat een plek als Ameland, waar de boeren al fantastisch samenwerken omdat ze weten hoe kwetsbaar de natuur op hun eiland is, met onrealistische doelstellingen worden geconfronteerd.
D66 ziet zeker een toekomst voor de agrarische sector: wij zijn overtuigd dat de koers kringlooplandbouw en natuur-inclusieve landbouw is. De agrifood-sector moet op de schop, zodat de consument een eerlijke prijs wil betalen voor ons voedsel. Dat de boer weer een verdienmodel wordt voor zichzelf! De boeren zijn nu een verdienmodel voor anderen (veevoederbedrijven-beschermingsmiddelen- levensmiddelhandel-RABO- enz.)
7% van ons nationaal product betreft de agrarische sector, maar 1,5 % is werkelijk voor de boer!
Wij willen een perspectief bieden waarbij voedselproductie hand in hand gaat met het leveren van maatschappelijke diensten als biodiversiteit, schone lucht, schoon water, een vruchtbare bodem en gezonde voeding
De mooie gebiedsprocessen die tussen en gemeente al lopen met de boeren moeten op gang blijven. De boeren die al goed bezig zijn, en dat zijn er veel in onze gemeente, moeten juist als koplopers niet te veel belemmerd worden, maar juist gestimuleerd. De boeren bij natura 2000 gebieden zoals de Alde Feanen, het Snekermeergebied en bij de Grote Wielen moeten perspectief geboden krijgen. Het fantastische groenboerenplan die ingediend is door 2500 boeren bevat mooie plannen om dit perspectief te bieden en zien ook graag als één van de kerndocumenten bij de verdere uitwerking.