Noodklok over situatie wildopvangcentra

D66 Zuid-Holland en de Partij voor de Dieren uiten ernstige zorgen over de kritieke situatie in de wildopvangcentra in Zuid-Holland. Aanleiding hiervoor is de recente berichtgeving van RTV Katwijk dat Vogelasiel Leidse Regio overvol is en geen nieuwe vogels meer kan opnemen. Beide partijen roepen de Gedeputeerde Staten (GS) op tot directe actie.

Het Vogelasiel Leiden, dat al enige tijd worstelt met overbevolking, kampt nu ook met de beperkingen door vogelgriep en een verplichte quarantaineperiode van 10 dagen. Daardoor kunnen vogels niet meer bij andere opvangcentra worden ondergebracht. De roep om nieuwbouw wordt steeds luider en volgens D66 en Partij voor de Dieren is het tijd dat de provincie haar coördinerende rol oppakt.

De partijen hebben vragen gesteld aan GS over hun kennis van de situatie, hun visie op de problemen en eventuele acties sinds eerdere vragen van de Partij voor de Dieren op 10 mei 2023. Evita Rozenberg, D66: “We vragen de gedeputeerden of zij bereid zijn om samen met Vogelasiel Leiden een oplossing te vinden, of zij ondersteuning willen bieden bij het vinden van nieuwe grond voor de beoogde locatie aan het Valkenburgse Meer, en welke plannen zij hebben om andere wildopvangcentra in de provincie te ondersteunen. Wat D66 betreft kan het niet langer zo.” Carla van Viegen (Partij voor de Dieren) vult aan “De problemen bij verschillende wildopvangcentra spelen al een tijd, en de berichten over de Vogelopvang voor de Leidse regio zijn voor ons de druppel. Er is nu actie nodig vanuit de provincie.”

Ook de lokale fractie van D66 in Katwijk, onder leiding van Carin Tawfik, heeft vragen gesteld aan de lokale wethouder. Zij vraagt onder andere naar de bekendheid van het college met de situatie in het Vogelasiel, hun standpunt ten aanzien van dierenwelzijn en wilde dieren opvang en hun mogelijke rol in het vinden van een nieuwe locatie voor de Dierenambulance & Vogelasiel Regio Leiden. Andere lokale D66 fracties, van Rijswijk en Alphen aan den Rijn tot Kaag en Braassem steunen de oproep om nu in actie te komen voor de wildopvang in Zuid-Holland.

Het dierenwelzijn staat hoog op de agenda van D66 en de Partij voor de Dieren. De partijen zijn van mening dat de situatie in het Vogelasiel en andere wildopvangcentra in Zuid-Holland een dringende provinciale verantwoordelijkheid is. Zij blijven de situatie nauwlettend volgen en roepen GS op om hen op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen.