Innoveren richting een circulaire economie

De fractie is met de werkgroep Internationaal op werkbezoek geweest naar Plant One, midden in het Rotterdamse havengebied. Op Plant One zijn ongeveer 20 verschillende initiatieven aan het werk voor een circulaire economie.

“We hebben nog flinke stappen te zetten richting de circulaire economie. Innovaties zoals op Plant One zorgen ervoor dat wij weten in welke richting we die moeten zetten.”

Ria Oosterop – Statenlid

De circulaire economie in Zuid-Holland

Een van de veel gebruikte termen als we het hebben over duurzaamheid is de circulaire economie. Maar wat is de circulaire economie eigenlijk? Het relatief jonge veld kent nog geen eenduidige definitie, maar in de kern gaat het om het verminderen van afval. Hergebruik dus. In Zuid-Holland werken bedrijven, onderwijsinstellingen en de provincie aan het versnellen van de transitie naar een circulaire economie. Een belangrijk middel om onze co2-uitstoot te verminderen en de natuur en onze aarde te beschermen.

Plant One is de springplank voor de circulaire economie

Plant One is een bedrijf die verschillende ruimtes en laboratoria verhuurt aan projecten, bedrijven en organisaties die bezig zijn met de circulaire economie. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van biobrandstof of het 100% recyclebaar maken van plastics. Plant One geeft plek aan innovatiemakers om te testen, en geeft ondernemers een springplank richting commercialisatie. Dat is belangrijk, want om echte stappen te zetten richting een circulaire economie moeten we groot denken.