Dubbelspoor tussen Leiden, Alphen en Utrecht

Ons klimaat vraagt om actie, we moeten honderdduizenden huizen gaan bijbouwen in de komende jaren en de natuur moet herstellen. Al deze vraagstukken hebben één ding gemeen; de oplossing vraagt om ruimte. Ruimte om huizen te bouwen, ruimte om de energietransitie mogelijk te maken en ruimte om de natuur te herstellen. En wat nu als we die ene gemene deler ook met één oplossing kunnen aanpakken: inzetten op meer openbaar vervoer.

Auto zorgt voor stilstand

De auto zorgt voor veel uitstoot die ons klimaat en de natuur aantasten en staat 96% van de tijd stil op een parkeerplek. Zonde, want dit zijn plekken die beter gebruikt kunnen worden voor woningbouw of natuur.

Blijven investeren in de auto zorgt voor stilstand. D66 Zuid-Holland wil vooruit door te kiezen voor meer en beter OV. De grootste reden dat mensen nu toch liever de auto pakken en niet met het OV gaan heeft te maken met flexibiliteit. D66 Zuid-Holland wil daarom het OV uitbreiden waar kan, zodat het voor meer mensen aantrekkelijk wordt om met het OV naar werk, school en vrienden of familie te gaan.

Traject Leiden – Utrecht kan beter

Het traject Leiden – Utrecht is precies het traject waar wij zien dat uitbereiding mogelijk, en ook wenselijk is. Om de frequentie en betrouwbaarheid van het netwerk te kunnen verbeteren willen wij graag dat er een dubbelspoor op het traject komt. Met het dubbelspoor kunnen we ervoor zorgen dat er minstens vier intercity treinen per uur heen en weer kunnen rijden. Met die flexibiliteit is het voor meer mensen aantrekkelijk om de trein te pakken, en kan het OV als een volwaardig alternatief dienen voor de auto.