Het van verhaal Marwa
Hoe heb jij de kracht gevonden om je hierover uit te spreken?
“Ik heb de moed gevonden om me uit te spreken, toen ik jong was, was ik erg stil. Mijn keerpunt kwam toen ik zeventien was. Mijn rijlesinstructeur zat naast me en die legde zijn hand op mijn been. Daar schrok ik enorm van. In de auto bleef ik stil, maar thuis werd ik woedend. En dat ben ik nog steeds. Sinds mijn 17de word ik steeds radicaler omdat ik dacht, dit gevoel wil ik nooit meer.”
Wat zou jij aan je dochter mee willen geven?
“Ik zou mijn dochter meegeven dat zij vanaf het begin een stem heeft, en dat die stem ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Mijn drijfveer is echt dat ik het heel graag bespreekbaar wil maken, en het taboe weg wil krijgen. Mijn dochter zou ik een boodschap van kracht meegeven, dat ze zich juist moet uitspreken. Elk probleem kan aangepakt worden, en dat kan ook echt, je moet desnoods door blijven drammen.”
Hoe steun jij vrouwen?
“Sowieso stimuleer ik de vrouwen om mij heen dat ze op alle vlakken iets assertiever mogen zijn in de dingen die ze willen bereiken. Of dat nou op het gebied van carrière is, of privé, of bij iets dat hen net is overkomen wat grensoverschrijdend is. Ik wil hen helpen die kracht te vinden. Als je iets overkomt, stop het niet in de doofpot. Ervaar je seksueel grensoverschrijdend gedrag? Name and shame them!”
Hoe kijk jij naar victim blaming?
“Ik draai het nog wel eens om of probeer een andere vergelijking ernaast te zetten: als er wordt ingebroken bij je thuis, dan vraag je je toch ook niet af wat heb ik misdaan? Dan geef je de daders de schuld.”