We kunnen hierbij niet achter de feiten aanlopen, terwijl de digitalisering zich verder ontwikkelt. Om de efficiency van de taken te verhogen maakt ook de gemeente steeds vaker gebruik van data analyse. Het is van groot belang dat dit op een zorgvuldige wijze gebeurt. Bij gebruik van data analyse zal er altijd een menselijk vangnet moeten worden ingebouwd. Daarnaast vindt D66 het belangrijk dat de gebruikte algoritmes die voor gemeente taken gebruikt worden open en transparant zijn. Hier hoort bij dat we niet willen dat de gemeente ons onnodig in de gaten houdt, bijvoorbeeld via social media of camera’s.
Voor het inzetten van cameratoezicht geldt dat er een zorgvuldige balans nodig is tussen het recht op privacy, de openbare veiligheid en de gemeentelijke kosten voor het bewaren van deze veiligheid. Zeker wanneer databases met persoonsgegevens worden gekoppeld aan de verzamelde camerabeelden, is een democratisch en transparant kader nodig voor het inzetten van deze digitale technologie.
Vanwege het ontbreken van deze kaders en/of regelgeving passen we camera’s met gezichtsherkenningstechnologie niet toe in onze gemeente.
In brede zin wil D66 dat de gemeente een digitaliseringsvisie ontwikkelt waarin duidelijk is aangegeven hoe we waarborgen dat op een verantwoorde wijze met gegevens wordt omgegaan, via systemen en door medewerkers bij de gemeente zelf.