Zorg betaalbaar én effectief

Tijdens de raadsvergadering van 9 april heeft D66 Gouda samen met ChristenUnie, VVD en CDA een motie ingediend die zich richt op het betaalbaar en toekomstbestendig maken van het sociaal domein. De motie werd met brede steun aangenomen.

Adviesrapport Berenschot

In het sociaal domein – waaronder jeugdzorg, Wmo en participatie vallen – staat de gemeente voor flinke financiële uitdagingen. Tegelijkertijd willen we dat iedereen in Gouda de zorg krijgt die nodig is. Dat vraagt om scherpe keuzes en slimme maatregelen.
Het rapport van adviesbureau Berenschot biedt hiervoor handvatten. D66 vindt het belangrijk dat de hoofdmaatregelen uit dit rapport worden uitgevoerd én dat helder wordt wat deze opleveren – inhoudelijk én financieel. Alleen dan kunnen we als raad goed sturen, en waar nodig bijsturen.

Daarom hebben we twee moties ingediend:

Twee moties

De eerste motie, ingediend door D66, ChristenUnie, VVD en het CDA, roept het college op om de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk uit te voeren, en duidelijk in de kadernota te verwerken.

Door sommige partijen wordt rekening gehouden met extra financiële middelen en zij zien dit als manier om de voorgestelde maatregelen af te zwakken. Deze eventuele extra middelen zouden mogelijk vanuit het Rijk aan de gemeente worden verstrekt naar aanleiding van de aanbevelingen uit het rapport Groeipijn van de commissie van Ark. Dit landelijke rapport signaleert dat het jeugdzorgstelsel onder druk staat: te veel kinderen (1 op de 7) krijgen jeugdhulp, terwijl de resultaten niet altijd in verhouding staan tot de inzet. De commissie pleit voor minder versnippering, meer samenwerking en vooral: een sterke sociale basis waar gezinnen vroegtijdig geholpen worden, zodat zwaardere zorg vaker kan worden voorkomen. Ook concludeert de commissie dat het Rijk de gemeenten niet voldoende financieel heeft ondersteund en stelt voor dit alsnog met terugwerkende kracht te doen.

Als er op basis van dit rapport extra middelen beschikbaar komen vanuit het Rijk – wat D66 zeer terecht zou vinden – dan mag dat wat ons betreft niet leiden tot het terugdraaien van de noodzakelijke maatregelen uit het Berenschot-rapport. Deze maatregelen zijn immers niet alleen bedoeld om financiële ruimte te creëren, maar vooral om een structurele verbetering in het sociaal domein te realiseren. Wel roept D66 samen met de andere indieners op, mochten deze middelen komen, te onderzoeken of en op welke manier deze middelen een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van het voorliggend veld. Het laatste woord daarover is uiteraard aan de Raad.

De tweede motie, samen met de VVD, gaat over het opzetten van een goede monitor. Hiermee kunnen we volgen of de maatregelen echt effect hebben: besparen we wat we verwachten? En verbeteren we daadwerkelijk de ondersteuning aan onze inwoners?

Betaalbaar, effectief, mensgericht

Meer geld is niet automatisch betere zorg. Wat telt, is dat we middelen inzetten waar ze het meeste verschil maken. Dat vraagt om transparantie, heldere doelen en de bereidheid om bij te sturen als iets niet werkt.
D66 Gouda blijft zich inzetten voor een sociaal domein dat betaalbaar, effectief en mensgericht is. We willen zorg en ondersteuning die werkt – voor de mensen die het nodig hebben, en op een manier die Gouda ook op lange termijn aankan.