Evert Bobeldijk

Beeld: Zeb van Drie

  • 57 jaar
  • Boskoop
  • Gouda
  • Hij/hem

Ik ben nu bijna vier jaar als raadslid, en fractievoorzitter, van D66 actief in de Goudse gemeenteraad. Men zegt weleens dat de eerste periode van een raadslid vooral bestaat uit leren. Dat heb ik gedaan, In een gemeenteraad starten als fractievoorzitter van de grootste partij is flink bikkelen. Maar het is ook de mooiste en meest eervolle job die er is. En een job die smaakt naar meer. Ik wil graag de opgedane ervaring gebruiken om onze stad nog mooier te maken en het bestuur nog beter. Vier jaar geleden was de titel van ons programma: Duurzaam, actief en aantrekkelijk. Ik steek graag de komende vier jaar mijn energie in het op een nog hoger niveau brengen van Gouda op die drie punten.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De buurttuin aan de St. Mariewal; natuurlijk omdat mijn uitzicht uit mijn huis aanzienlijk verbeterd is sinds de aanleg van deze tuin, maar vooral ook omdat het een perfect voorbeeld is van vergroening van een versteende omgeving door een burgerinitiatief ondersteund door de gemeente.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Gouda heeft een ideale ligging: centraal in de Randstad, maar met het Groene Hart als achtertuin. Het is de ideale plek om te wonen als je graag alle faciliteiten van de stad wilt, maar niet de hectiek van de grote steden. Met nog iets meer faciliteiten op het gebied van hoger onderwijs zouden we zelfs alles kunnen bieden, wat een grotere stad aantrekkelijk maakt. Gouda kan nog verder groeien in duurzaamheid en aantrekkelijkheid. We hebben immers als veel mee: de ligging, de bereikbaarheid, de culturele infrastructuur en de historische binnenstad.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

Ik zou in de komende periode graag een positieve bijdrage willen leveren aan een betere samenwerking in de Goudse raad tussen de verschillende partijen, of ze nu in de coalitie zitten of deel uitmaken van de oppositie. Er is in Gouda een enorme behoefte aan goede woningen voor Gouwenaren en voor mensen die graag in onze mooie stad willen komen wonen. We moeten bouwen voor alle groepen en ons niet eenzijdig focussen op een bepaalde categorie woningen. De kracht van de stad zit in de diversiteit, die moeten we koesteren. Gouda is een stad van vrijheid en tolerantie. Maar niet altijd vrijzinnig. Het geluid van die vrijzinnigheid mag best wat steviger klinken in onze stad.

Wat betekent D66 voor jou?

Voor mij is D66 de enige echte sociaal-liberale partij. De partij die pal staat voor vrijheid en voor de rechtstaat. Sociaal-Liberalisme betekent meer dan iedereen zomaar vrijlaten, het betekent ook niemand laten vallen. De slogan van de partij is wat dat betreft echt de kern waar D66 voor staat.

Na lang denken: Max Havelaar, een van de weinige boeken die ik enkele malen heb herlezen. De combinatie van politieke aandacht, het tijdsbeeld en humor maken het Nederlandse meesterwerk wat mij betreft, vooral door de laatste pagina…

De culturele sector ligt grotendeels plat maar net voor deze culturele lockdown was ik bij de try-out van Peter Pannekoek in de Goudse Schouwburg. Die probeer ik regelmatig te bezoeken voor cabaret, muziek en af en toe dans. Maar ook een concert van bijvoorbeeld Rammstein sla ik niet over…