Heike Brandes

Beeld: in opdracht van Tenzinger

  • 42 jaar
  • Gouda
  • Gouda
  • Zij/haar

Meedoen is bijdragen en het willen bijdragen komt van binnenuit. Al op mijn 15e hield ik me bezig met maatschappelijke en voor mij relevante thema’s als homoseksualiteit en heb ik me prettig gevoeld in verantwoordelijke functies. Ik ben begonnen als voorlichter voor het COC, maar al snel belandde ik in bestuursfuncties en coördinerende rollen, ook landelijk.

Naarmate ik ouder werd, kreeg ik meer interesse voor andere thema’s en werd mijn inzet ook breder: natuurbehoud, sport, leefomgeving. Het is voor mij vanzelfsprekend om je steentje bij te dragen.

Als geboren en getogen Goudse kijk ik nu, als moeder, ook met andere ogen naar de stad, en voel ik de verantwoordelijkheid mijn steentje bij te dragen en alles te doen wat in mijn macht ligt, om het een stukje beter te maken. Daarvoor wil ik graag mijn kennis, expertise en tijd inzetten om dat te realiseren. En dan is er maar één partij waarbij ik me thuis genoeg voel, waarvan ik de idealen en ideeën wil verdedigen en waar ik in geloof: D66.
De uitdagingen die voor ons liggen zijn groot, in ieder geval op het gebied van zorg, en ik heb geen pasklare antwoorden. Maar ik heb wel enthousiasme, doorzettingsvermogen, sensitiviteit en verantwoordelijkheidsgevoel. En met het juiste team, weet ik zeker dat we het verschil kunnen gaan maken.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De vele steegjes die Gouda rijk is. Ze zijn overal in Gouda, maar vaak verborgen. De meeste mensen lopen er langs, maar als je af en toe even die stap opzij doet en de steegjes weet te vinden, zie je Gouda op haar mooist!

Maar ook de Geluidswal is een plek waar ik altijd graag ben gekomen. Als kind heb ik daar eindeloos gespeeld, en nu kom ik er nog steeds dagelijks. Even met je hoofd in het groen, verwonderd worden door de vele konijnen, plotseling oog in oog staan met een buizerd, of een koperwiek.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Gouda heeft haar zaakjes over het algemeen aardig op orde. Dat geeft ons de mogelijkheid om daar waar nodig extra stappen te zetten. Er zijn een aantal thema’s waar we de komende periode hard aan moeten trekken, want ook in Gouda hebben we dringend behoefte aan voldoende woonruimte voor iedereen. Het is goed dat er de komende jaren veel gebouwd wordt, maar met alleen nieuwe huizen bouwen komen we er niet, hoe zorgen we voor voldoende doorstroming? Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen voor woonruimte zorgen, maar ook voor een prettige woonomgeving? Dat de kansen en verwachtingen in de ene wijk gelijk zijn aan de kansen en verwachtingen aan de andere kant van de stad?

Tevens hebben we grote uitdagingen op het sociaal domein, overal zien we lange wachttijden van cliënten die dringend om hulp verlegen zitten. Op allerlei andere terreinen zien we beïnvloeding van dat sociale domein: sport, onderwijs, recreatie, cultuur. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we de wachttijden naar beneden brengen, het eerlijke gesprek met elkaar voeren over welke ondersteuning vanuit het sociaal domein bekostigd zou moeten worden? En dan net zo belangrijk: hoe voorkomen we dat mensen een beroep moeten doen op hulp en ondersteuning?
Daarmee raken we ook direct een andere belangrijke uitdaging: de druk op de zorg. Vanuit mijn dagelijkse werk zie ik wat de druk op de zorg betekent, en hoe belangrijk het is hier stappen in te zetten.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Een groene woonomgeving voor iedereen in Gouda
  • Een Gouda waarin iedereen mee kan doen, met of zonder beperking
  • Een stad waarin de zorg duurzaam en toegankelijk blijft
  • Een Gouda waarin iedereen ongehinderd hand in hand over straat kan lopen

Wat betekent D66 voor jou?

D66 maakt mij trots. De thema’s waar D66 zich hard voor maakt, gáán ergens over, maken het verschil voor een ieder die erdoor geraakt wordt. De jarenlange strijd voor het recht op abortus, zelfbeschikking, het homohuwelijk, maar ook een humaan vluchtelingenbeleid, en de nieuwe donorwet. Allemaal thema’s die lifechanging zijn: persoonlijker wordt politiek niet

Wat is je favoriete boek

De krant. Er staat altijd wat nieuws in, laat je nadenken.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Met twee grote fans in huis kon ik er niet aan ontkomen, maar stiekem heb ik er ook erg van genoten.