Het busvervoer in Gouda en omstreken wordt iedere 10 à 15 jaar door de provincie Zuid-Holland aanbesteed. De provincie gaat hierover omdat regionaal vervoer de gemeentegrenzen overstijgt. Wat er nu in Gouda gebeurt is een serieus hoogstandje!

Consessie, laden en netcongestie

Het busvervoer in Gouda en omstreken wordt iedere 10 à 15 jaar door de provincie Zuid-Holland aanbesteed. De provincie gaat hierover omdat regionaal vervoer de gemeentegrenzen overstijgt. In 2023 kwam Qbuzz als winnaar van deze aanbesteding uit de bus door te beloven alleen elektrische bussen in te zetten en vaker te gaan rijden.
Maar voor elektrische bussen is stroom nodig, veel stroom. De huidige remise biedt niet de mogelijkheid om accu’s van bussen op te laden. Bovendien is de grond eigendom van de gereformeerde kerk die niet wil dat er op zondag gereden wordt.
Daarom heeft Qbuzz andere locaties verkend voor de remise waarbij de Tielweg (Goudse Poort) als meest geschikte locatie naar voren is gekomen. Vrij snel daarna heeft Qbuzz een aanvraag bij de netbeheerder ingediend voor een grote stroomaansluiting om de bussen te kunnen opladen. Die aanvraag zorgde ervoor dat het al bijna volle stroomnet in Gouda-Noord (of nu of voorlopig) nu (voorlopig) echt vol is.).
 

Onvoldragen plan

Op 15 april 2024 is het initiatief van Qbuzz voor de Tielweg 5 toegelicht waarbij bleek dat, met name op het gebied van verkeersafwikkeling, nog veel werk moest worden verricht. Verschillende leden van de commissie, waaronder D66 burgerraadslid Maartje te Hennepe, waren kritisch over het voorgelegde plan dat eerder een aanzet leek te zijn dan een plan. De onduidelijkheid over de gevolgen van het inpassen van een inrit / uitrit op de Goudse Poort en de opstelling van de aanwezigen namens Qbuzz hielpen daar niet bij.
En toen werd het stil.


Een jaar later

De zorgen die tijdens de eerste bespreking van het initiatief zijn geuit zijn serieus genomen door zowel het college van B&W als Qbuzz. De periode na 15 april is door Qbuzz benut om tot een gedegen verkeersonderzoek te komen en allerlei varianten te verkennen voor een veilige inrit / uitrit.
Woensdag 19 maart en 26 maart werden alle verrichte onderzoeken en het op basis daarvan inmiddels aangescherpte plan door de raadscommissie besproken.
D66 raadslid Bram Talman wees de commissieleden en het College op de valse start van Qbuzz: uitval van ritten en een boete door de provincie omdat Qbuzz niet aan de afspraken voldeed. Wat als Qbuzz de voorgenomenbeloftes over de verkeersafwikkeling niet na zou komen? De wethouder zegde toe om de raad tweemaal per jaar te informeren over de monitoring en evaluatie hiervan. Die monitoring en evaluatie zijn nodig omdat een deel van de voorgestelde maatregelen, in samenhang met de ontwikkeling van de Spoorzone, pas in 2029 is gerealiseerd.
 


Participatie en architectuur

De toezegging van de wethouder en de veel beter onderbouwde plannen, inclusief de manier waarop Qbuzz de toekomstige ‘buren’ op de Goudse Poort heeft betrokken bij de planvorming scheppen vertrouwen.
Ook heeft Qbuzz niet voor een catalogus-remise gekozen, maar het ontwerp door architecten Annebregje Snijders en Jo Coenen laten maken die ook de overkapping van busstation Berlijnplein in Utrecht hebben ontworpen. Het voorlopig ontwerp van de remise in Gouda kunt u hier bekijken.
Qbuzz in Gouda is niet goed gestart, maar gaandeweg zijn mede op basis van de input van de commissieleden allerlei zaken verbeterd.
D66 spreekt haar enthousiasme uit over de mooie, groene en architectonisch hoogstaande busremise waardoor ook op zondag bussen kunnen rijden, maar blijft een vinger aan de pols houden.

Op 9 april wordt over dit initiatief gestemd tijdens de raadsvergadering.