Herfstakkoord 2024

D66 vormt in Gouda sinds 2018 een coalitie met de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en het CDA. Gezamenlijk streven we naar een duurzame stad, die durft te investeren in de toekomst en die ook financieel gezond is en blijft. De bestuursakkoorden die we met elkaar sloten bevatten daarom steeds duidelijke financiele afspraken. Die afspraken dwingen het college sluitende begrotingen te leveren en de schulden van de gemeente binnen de perken te houden. Natuurlijk zorgen dit soort afspraken ook voor ingewikkelde puzzels, de mogelijkheden van de Goudse financiën zijn immers niet onbeperkt. 

Waarom dit akkoord?

Begin 2024 werd duidelijk dat de bestaande financiele kaders te beperkend waren voor onze ambities en, bovenal, ook niet meer pasten bij de huidige inzichten over begroten en financieren. De begroting van Gouda is de afgelopen jaren fors gegroeid, de mogelijkheden om te lenen zijn daarmee ook toegenomen en de investeringen die we willen doen zijn behoorlijk duurder geworden. Binnen de oude kaders waren geen investeringen in onderwijshuisvesting, vastgoed en verkeer meer mogelijk. Tijd dus om de financiele kaders te vernieuwen, zonder daarbij de financiele discipline los te laten. Die nieuwe financiele kaders zijn in het voorjaar van 2024 vastgelegd door de gemeenteraad. Ze houden het college aan de sluitende begrotingen, zorgen ervoor dat de risico’s beperkt blijven en bieden, binnen duidelijke grenzen, meer mogelijkheden voor grote investeringen.
 
De nieuwe kaders bieden nieuwe mogelijkheden en creëren nieuwe puzzels en uitdagingen. Investeren in de stad moet worden gecombineerd met groeiende onzekerheid over de inkomsten vanuit het rijk en de oplopende kosten op allerlei gebied, met name in het sociaal domein.

Wat doet dit akkoord?

Het herfstakkoord zorgt ervoor dat die puzzel weer klopt. We houden Gouda financieel gezond en we maken ruimte voor investeringen in schoolgebouwen, bereikbaarheid en toegankelijkheid. Daarbij zijn ook pijnlijke keuzes gemaakt. Sommige mooie plannen moeten even in de ijskast, enkele zaken worden duurder en het college heeft een forse opdracht om op alle onderwerpen de kaasschaaf nog eens over de begroting te halen. Een akkoord dat niet alleen het goede voor Gouda doet, maar ook iedereen wel ergens pijn zal doen. Een uitgebalanceerd geheel van zoet en zuur voor alle partijen.

Hoe voeren we dit uit?

Om het akkoord te laten landen in de begroting hebben we een amendement (aanpassing) op de begroting ingediend. Dat zorgt ervoor dat de plannen in het akkoord die op korte termijn gerealiseerd moeten worden ook kunnen worden uitgevoerd. De rest van het akkoord is een “inlegvel” bij het bestuursakkoord van de coalitie. Het akkoord “Geef Gouda door” uit 2022 is daarmee weer up-to-date en legt de basis voor een mooie en financieel gezonde toekomst voor Gouda.