Goudasfalt is nooit af

Woensdagavond 12 juni heeft de gemeenteraad een grote stap gezet door het voorstel voor het bestemmingsplan GOUDasfalt (agendapunt 17) aan te nemen.
Sinds 2016 zijn de vrijwilligers van het burgerinitiatief stichting GOUDasfalt samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers dit gebied aan het ontwikkelen. Ook wetenschappers zijn betrokken bij deze ontwikkeling, bijvoorbeeld door te onderzoeken of planten kunnen bijdragen aan de sanering van de zware bodemverontreiniging die veroorzaakt is door de koudasfaltcentrale die decennia actief is geweest.

Veel inwoners zullen zich deze asfaltcentrale nog herinneren door de scherpe penetrante lucht die regelmatig te ruiken was in de binnenstad, de grote betonnen muren die het zicht ontnamen op de achterliggende polder en de iconische kraan midden op het terrein.
Samen met de gemeente, inwoners en andere belanghebbenden is geëxperimenteerd en verkend wat mogelijk is op het terrein: een pilot op basis van het ambitiedocument van GOUDasfalt. Totdat het nieuwe bestemmingsplan was aangenomen gold het vorige bestemmingsplan dat alleen een asfaltcentrale op deze locatie mogelijk maakte.

Door ontheffingen te verlenen op dat bestemmingsplan zijn de vele activiteiten op het terrein, van circulaire ondernemingen tot festivals mogelijk gemaakt. Het voormalige industrieterrein werd nieuw leven ingeblazen en bij de stad betrokken. Omgekeerd werd de stad bij de ontwikkeling van het terrein betrokken door de stichting.
Experimenteren is een zoektocht naar de ruimte tussen de rek en de regels. Zo zijn geluidsmetingen gedaan om te komen tot een acceptabele geluidsdruk en een acceptabel aantal evenementen per jaar op het terrein. Ook zijn de ruimtelijke mogelijkheden voor het terrein verkend: waar kan (tijdelijk) gebouwd worden, waar kan tijdelijk overnacht worden op het terrein en welke delen van het terrein moeten met rust worden gelaten door die delen de bestemming natuur te geven?

Vanavond is de eerste stap genomen voor de verdere ontwikkeling van het terrein door de stichting door de bestemming industrie ‘weg te bestemmen’ en de huidige activiteiten die plaatsvinden op te nemen in een nieuw bestemmingsplan.

Met dit bestemmingsplan hebben de stichting, omwonenden en andere belanghebbenden rechtszekerheid: er wordt niet meer gewerkt met ontheffingen op het vorige bestemmingsplan.
D66 Gouda ziet dit bestemmingsplan als opmaat naar een zo regelluw mogelijk omgevingsplan waarbij de mogelijkheden voor dit gebied, in het kader van de Omgevingswet, rekening houdend met de belangen van iedereen, zoveel mogelijk ruimte biedt voor initiatiefnemers. GOUDasfalt is nooit af.

Bram Talman