Arbeidstekort: de crisis van de toekomst

Iedere ouder heeft wel eens een telefoontje gekregen van de kinderopvang: ‘Kan uw kind thuisblijven vandaag? We hebben te weinig mensen.” De NS annuleert steeds vaker treinen omdat er geen machinisten beschikbaar zijn. En al sinds het voorjaar halen de wachtrijen op Schiphol het (internationale) nieuws. Het is een teken aan de wand: onze economie dreigt vast te lopen.

De crisis in de economie is er eentje die we nu al aan kunnen zien komen. Langzaamaan rijdt onze economie de modder in. De signalen halen steeds vaker het nieuws, tekorten in de kinderopvang, tekorten in het onderwijs, tekorten in de zorg. Resulterend in kinderen die niet naar de opvang of naar school kunnen. En wachtlijsten voor noodzakelijke operaties die steeds langer worden. Hoe komt dat?

Jan Paternotte vertelt in DBunked hoe we ons land draaiende houden in tijden van personeelstekorten

Beeld: Elke dag aan de slag?

Vergrijzing

Nederlanders worden steeds ouder. Naast dat dit voor veel mensen fijn is, betekent het ook dat er steeds minder werkenden in Nederland zijn. Want onze bevolking groeit niet zo snel als deze vergrijst.
Zelfs als vandaag de volledige Nederlandse beroepsbevolking aan het werk zou gaan, zouden we nog steeds ontzettend veel openstaande vacatures hebben. Een probleem waar we niet langer omheen kunnen.

De crisis van de toekomst

Als we het morgen beter willen hebben, moeten we daar nu iets aan doen. Te vaak heeft de politiek crises voor zich uitgeschoven. We zagen het bij stikstof, klimaat en asiel.

“Reageren op crises is niet het probleem. Het échte probleem is dat we problemen vaak voor ons uitschuiven.”

Jan Paternotte

Het is daarom noodzaak om nu al de economische crisis van de toekomst te voorkomen. Als we zo doorgaan zullen de openstaande vacatures zich blijven opstapelen en zullen we een blijvend tekort aan werkenden hebben om die vacatures te vullen.

Taboes doorbreken

Om het vastlopen van de economie te voorkomen is het noodzakelijk taboes te doorbreken. Om werken aantrekkelijker te maken heeft D66 enkele concrete plannen:

Voltijdbonus Nederlanders werken de minste uren van heel Europa. Daarom willen we dat mensen die meer kunnen én willen werken een extra zetje krijgen: een bonus om meer uren te gaan werken.
Bijna gratis kinderopvang Om meer werken mogelijk te maken moet het kabinet opschieten met het bijna gratis maken van de kinderopvang. Dit biedt ouders, en vooral moeders, de kans meer te gaan werken zonder dat het gelijk een maandsalaris kost om je kind naar de opvang te brengen.
Werken moet lonen Wanneer je nu meer gaat werken, ga je er netto maar weinig op vooruit. Werken moet lonend zijn, daarom wil D66 de belasting op werk omlaag en de belasting op vermogen omhoog. Het kabinet zet daar nu al goede stappen in.
Stop verplicht ontslag Wanneer iemand nu de pensioengerechtigde leeftijd bereikt wordt iemand vaak verplicht ontslagen. Zonde! Er zijn genoeg ouderen die graag nog (deels) door zouden willen werken. Daar moeten we de ruimte voor bieden. Ook zijn er genoeg gepensioneerden die graag weer een paar uur in de week willen werken, maar dat kan nu nog te weinig.
Laat vluchtelingen meedoen Door de manier waarop ons vluchtelingenbeleid is ingericht zitten vluchtelingen nu op hun handen tot ze officieel statushouder zijn. We kunnen ons niet veroorloven deze mensen stil te laten zitten. Zorg ervoor dat ze mee kunnen doen vanaf dag één. Goed voor onze economie en goed voor de integratie.

Deeltijdcultuur

Een van de redenen die voor het arbeidstekort is de ‘deeltijdcultuur’ die we in Nederland kennen. Nederlandse vrouwen en mannen werken het meest deeltijd in heel Europa.
Zeker Nederlandse vrouwen spannen daarin de kroon. En dat heeft grote financiële gevolgen voor vrouwen. Ook daar moeten we oog voor hebben.

“Slechts 53% van de vrouwen is financieel onafhankelijk. Dat is ook een oorzaak van de deeltijdcultuur die wij in Nederland hebben.”

Marijke van Beukering