Algemene beschouwingen Kadernota 2025-2028

Bij de Kadernota wordt van elke fractie verwacht hun visie te delen op de meerjarenbegroting voor de komende tijd. Marjolein Perdok sprak hierbij de volgende woorden.

Voorzitter, ik wil graag beginnen met de foto die u hier op het scherm ziet. Een spandoek dat in 1995 aan de gevel van huizen in Amersfoort, in Wijkje 77 hing. Er staat: een woonbuurt is geen parkeerbuurt. 
Dit is het laatste beeld van een filmpje dat gemaakt is bij een protestactie tegen auto’s in de straat uit 1995. Ik kwam dit onlangs tegen en schrok ervan dat het probleem van teveel auto’s in de straat bijna 30 jaar geleden, twee generaties geleden, ook al speelde en nu nog steeds speelt. Ik kan de link naar het filmpje delen, zodat u het helemaal kunt terugkijken. De bewoners vroegen toen om parkeervergunningen. Die hebben de bewoners van Wijkje 77 inmiddels, maar het probleem is niet opgelost, alleen verschoven. Ik ben er trots op dat dit college ervoor durft te kiezen om de problemen van vandaag en morgen op te lossen, ipv voor zich uit te schuiven of te verplaatsen. Dat we twee generaties vooruit denken, zodat de volgende generaties niet dezelfde protesten hoeven te voeren. 

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Uiteraard denk ik dan aan de fysieke inrichting van onze stad. De openbare ruimte inrichten voor mensen om te ontmoeten, om te fietsen en te wandelen, voor spelende kinderen, voor een klimaatbestendige stad, om woningen te kunnen bouwen en voor meer en beter openbaarvervoer. In de stad krijg ik wel eens de vraag of er ook een tram naar Bovenduist komt of een metro naar Utrecht Science Park. Als we daar nu keuzes voor maken doen we dat voor volgende generaties. 

Dat doen we ook als we kiezen voor schone energie. De vele zonnepanelen op daken en in zonnevelden leveren voor vandaag al veel hernieuwbare energie op. Dat is niet genoeg, dus kiezen we ook voor windenergie. Twee windturbines op de Isselt. Het eerste initiatief daarvoor startte al in 2012 en op z’n vroegst kunnen die in 2028 energie leveren, 16 jaar later, ongeveer een generatie.

D66 is ook blij dat er stappen gezet worden op cultuur. Morgen is er een werkbezoek aan de podia, gericht op het nieuwe podium voor de stad. Ook is het gelukt om cultuur zoveel mogelijk te ontzien bij de bezuinigingen. Helaas zijn er in het hoofdlijnen akkoord van de nieuwe coalitie in Den Haag al afspraken gemaakt die de culturele sector hard gaan raken. We zijn er trots op dat Amersfoort ervoor kiest om deze sector een impuls te geven. Cultuur is belangrijk voor de stad, voor een bruisende stad. Voor kinderen en volwassenen om iets nieuws te leren en om zich te blijven ontwikkelen. 

Het financiële beeld dat deze kadernota laat zien is voor de jaren 2025 en 2026 in balans. Een knappe prestatie zeker nu het rijk ervoor kiest gemeenten minder geld te geven voor de uitvoering van taken. Voor D66 is het belangrijk dat dat is gerealiseerd zonder lastenverhoging voor inwoners. 

Helaas hebben we wel ook een aantal pijnlijke keuzes moeten maken. Zo zijn er ook bezuinigingen op het sociaal domein en die doen pijn. Wat D66 betreft blijven we in het sociaal domein inzetten op preventie. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als er op de korte termijn moet worden bezuinigd. Bij de fysieke inrichting van de stad zetten we dan ook in op een gezonde stad. Een 15-minutenstad waar actieve mobiliteit, zoals wandelen en fietsen wordt gestimuleerd. De openbare ruimte die uitnodigt om te spelen en te sporten, waar we gaan voor schone lucht en meer groen.

Voorzitter, voordat ik ga afronden wil ik nog graag de jongerenraad bedanken voor het ongevraagde advies dat zij hebben gegeven op de bezuinigingsvoorstellen. Goed dat de volgende generatie van zich laat horen als er besluiten worden genomen voor nu en de toekomst. Als raad hadden we ze natuurlijk zelf actief en eerder moeten vragen hun visie op de bezuinigingsvoorstellen te geven. Dat had het makkelijker gemaakt hun advies nog beter mee te nemen in de besluitvorming. 

Ten slotte nog even terug naar de kadernota waarover we volgende week gaan besluiten. Ondanks de financieel zwaardere tijden die eraan komen leest D66 in deze kadernota dat dit 8-koppige college doorpakt en aan de slag is met de uitdagingen van vandaag en dat de volgende generatie ons er niet meer op hoeft te wijzen dat een woonbuurt geen parkeerbuurt is.