Bernard van Gellekom

Beeld: Cees Wouda

Ik wil door mij te kandideren laten zien dat een laagopgeleide, maar altijd doorlerende uit een volkswijk, ook thuis hoort in de politiek.

  • 55 jaar
  • Amersfoort
  • Amersfoort
  • Hij/hem

Het steeds verder afglijden van veel burgers van alles wat er bestuurlijk en politiek besloten wordt, vind ik een ramp en een splijtzwam voor onze maatschappij. Wat er juist voor ons en van ons allen is, lijkt steeds meer een vijand te worden. Met het buurtbestuur Soesterkwartier heb ik al slagen gemaakt om mensen te laten aansluiten bij wat er in onze wijk gebeurt. Ik wil die slag nogmaals stadsbreed maken. Ik ga ervoor om mensen die nu uit vaak proteststem de uithoeken van de politiek opzoeken te laten zien dat wij er echt zijn voor zo goed en bestendig mogelijke oplossingen voor zoveel mogelijk mensen.

Ik ga voor onderwijs, sport en cultuur, de plekken waar mensen zich kunnen ontwikkelen, ontdekken, hervinden en zelfstandig maken en houden, zodat ze de aarde en de instanties niet onnodig belasten.

Ik wil dat mensen zich bewust worden van hun leefomgeving en ze daar zelf aan bij laten dragen door duidelijk uit te leggen wat hun gedrag doet met hun omgeving… en het vooral uit te leggen, niet op te leggen!

Over Bernard

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Ik ben graag in de oude binnenstad waar op gelukkige momenten de cultuur bruist en waar ik geniet van de oudheid en de nog veel onbevangen jeugd die er in beweegt. Onze Lieve Vrouwetoren, mijn Grand Lady: daar kijk ik altijd even naar vanaf huis en zeker als ik richting stad ga. Voor haar deuren spreek ik af met mensen die ik de stad wil laten zien en leren kennen. Even wandelen door Birkhoven richting ons mooie dierenpark en dan het liefst even door de week en dan vooral mensen kijken… 

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

We zijn een mooie rijke stad: echter lopen we achter in het zetten van stadswaardige invullingen, als een groot cultuurhuis met een ruim palet aan zalen en zaaltjes, maar ook b.v. een schaatsbaan of stadion waar mensen geïnspireerd en getriggerd kunnen raken. Je zou minder onze stad uit moeten om grote stad dingen te kunnen beleven. Ook zou ik meer hogere opleidingen deze kant op willen krijgen. Studenten en jeugd brengt plezier, innovatie en houden de stad levendig en van deze tijd. Ook diensten als de mediawereld naar deze tijd brengen en lokale content beter bewaken en organiseren, hier zit het contact onder de burgers met elkaar en met het stadhuis en politiek in gevangen…
dat moet vrij komen! 

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

Meer lef, leiderschap en voortvarendheid op grote thema’s en niet iedereen per se tevreden willen stellen. Het gevoel van urgentie uit de samenleving het stadhuis in brengen. Ik wil de energie en de kennis wat in onze stad is voortvarender het stadhuis inbrengen en ook gebruiken. 
                                                     
Wat betekent D66 voor jou?

Uiteindelijk de partij voor mij die ruimte geeft en kansen creëert aan en voor alle uithoeken en kleuren van de maatschappij. Een partij die gaat voor menselijke vorming, waar voor mij een grote preventieve werking vanuit gaat om instanties en de aarde niet meer te belasten dan noodzakelijk. Het creëren van zelfstandigheid voor elk individu staat bij mij voorop en om die kansen te creëren zie ik binnen deze partij ruime mogelijkheden. Lukt dat niet, dan staan we klaar om een ondersteunend vangnet op te zetten. Verder in de loop van de jaren een degelijke partij gebleken die verantwoording durft te nemen. 

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Ik lees totdat ik ging werken veel jeugdboeken en streekromans. Maar ook toen al encyclopedieën van uiteenlopende onderwerpen, ruimte, techniek, aarde, geloven van de wereld, oude steden etc. etc. Tot op de dag van vandaag nog maar meer elke dag drie random wiki items. Deze vakantie heb ik grote delen van Homo Deus, Een nieuw sociaal contract en zeer persoonlijk boek van een bevriende muzikant die ik ken gelezen. Heb ook o.a. de Bijbel en de Koran in huis en pak het soms er bij als ook boeken van oude filosofen boeken om hoofd aan het denken te zetten. Ik ben ooit geïnspireerd geraakt door Tranen van de krokodil van Piet Vroon en Allemaal Andersdenkenden van Geert Hofstede, ik zeg dus welkom in mijn bibliotheek. En ook haal ik kennis uit bladen als de EOS, Psychologie magazine, National Geographic en Donald Duck.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

The FCG-Collective  in FLUOR
Door het door mij ooit opgezette muzikantenplatform georganiseerd door meer dan 80 muzikanten en techneuten uit onze Amersfoortmuziekstad onder leiding van Dennis van Amstel. Deze dag was pure liefde en samensmelting van muziek en mensen…  tien nummers en tien clips te vinden op het Youtube-kanaal van Stichting-FCG alsmede veel andere producties als Zever op Zondag die wij maakten in de eerste coronaperiode om cultureel Amersfoort onder de aandacht te houden. In het algemeen houd ik van evenementen waarin diversiteit in culturen ruim vertegenwoordigd zijn en uithoeken van de kunstcultuur hand in hand gaan.