Maidenspeech Evita

Lees hieronder de maidenspeech van
Evita Rozenberg tijdens de Provinciale Statenvergadering van 14 juni 2023

Voorzitter,
dromend van een groen, duurzaam en leefbaar Zuid-Holland voor de komende generaties, wil ik u meenemen naar mijn jeugd.
Ik ben namelijk opgegroeid in deze mooie provincie. Volgende week is het 29 jaar geleden dat ik in het Havenziekenhuis in Rotterdam ben geboren.

De stad waar mijn grootouders van mijn vaderskant op 3 november 1953 aanmeerden in de haven vanuit Indonesië. Op zoek naar een nieuw leven.

Enerzijds groeide ik op in Rotterdam, de grote stad die mij veel te bieden had: ik leerde diverse culturen waarderen, ik ontving een goede opleiding, ik had de steun van mijn leraren en mijn ouders, en leerde – geïnspireerd door de Rotterdamse mentaliteit – dat je met hard werken ver komt; en als het niet linksom ging, dan maar rechtsom.

Anderzijds was ik elk weekend op het Zeeuwse platteland te vinden bij mijn opa en oma van mijn moederskant, en genoot ik van de ruimte en vrijheid die de natuur te bieden heeft. Van doordeweeks fietsen over de Coolsingel, naar in de weekenden klauteren in bomen en het nabootsen van de Nederlandse deltawerken op het Zeeuwse strand.

Ik koester deze herinneringen. Ik droom ervan dat ieder kind dezelfde mogelijkheden heeft die mijn zussen en ik hebben mogen ervaren toen wij opgroeiden: van de mogelijkheden van de stad enerzijds, naar de ruimte en vrijheid van het platteland anderzijds.

Voorzitter, ik sta hier vandaag als nieuw Statenlid met trots en optimisme, optimisme over de toekomst, want ik ben ervan overtuigd dat wij deze groene, duurzame en natuurinclusieve droom kunnen bereiken. Het is aan de politiek, en dus ook aan ons als Statenleden, om het tij te keren en om de juiste keuzes te maken voor de komende generaties.

Wij kunnen ervoor zorgen dat ieder kind in de provincie opgroeit met een gevoel van oneindige mogelijkheden, de kans heeft om te sporten, te recreëren en om de natuur binnen handbereik te hebben.
En laten we daar dan vandaag, vanmiddag, een grote stap in zetten: ik doel dan op de contouragenda “Natuurinclusief Zuid-Holland”, die voor ons ligt, waarvan wij D66 groot voorstander zijn. Waarvoor onze complimenten aan de Gedeputeerde.

Als het aan ons ligt mag deze contouragende zelfs nog een tandje ambitieuzer. Wij zien graag dat natuurinclusief werken als één van de leidende principes verankerd wordt in bijpassende regels en normen, zodat deze minder vrijblijvend wordt.

Om deze reden verzoek ik de Gedeputeerde om de mogelijkheden te onderzoeken, bij de uitwerking van de contouragenda, om ‘‘natuurinclusief werken’’ als één van de leidende principes te hanteren bij het ontwikkelen van ruimtelijke en maatschappelijke opgaven.

Voorzitter, ik sluit af. Het is 5-voor-12 voor onze biodiversiteit en natuur. We hebben deze ontzettend hard nodig: onze lucht, ons eten, ons drinkwater, en onze toekomst zijn er allemaal van afhankelijk.
Het is aan ons, Statenleden, om het platteland en de stad beter met elkaar te verbinden en om deze groene droom werkelijk te maken – voor een leefbare toekomst. Voor onze kinderen, onze kleinkinderen, en mijn nichtje van een half jaar oud.
Dank u wel.