Midden-Oosten

Lees voor

Sinds de terreuraanval van Hamas op 7 oktober 2023 en de Israëlische reactie hierop, zijn tienduizenden Palestijnen omgekomen, de meerderheid was vrouw of kind. Door de massale vernietiging en het constante gebrek aan voedsel en water is voor vele Palestijnen dood inmiddels niet meer als iets om bang voor te zijn, maar bijna een verlossing. Tientallen Israëlische gijzelaars zitten nog steeds vast, hun families radeloos en onzeker of hun geliefden nog levend thuis zullen komen. Ondertussen laat Israël hulp door de Verenigde Naties niet toe, maakt de regering-Netanyahu overduidelijk dat zij niet van plan zijn de oorlog te stoppen en laten de acties en uitspraken van Israëlische ministers r zien dat zij uit zijn op niets minder dan een etnische zuivering. Ook op de West Bank worden steeds meer Palestijnen verdreven. De Israëlische aanvallen op de westelijke Jordaanoever, in Libanon en in Syrië zorgen zo voor meer escalatie in de regio en een grotere isolatie van Israël zelf.

Dit moet stoppen, zegt D66 al die tijd al.

De regering Netanyahu overtreedt de grenzen van het oorlogsrecht zo grof dat dit niet zonder consequenties mag blijven. Het bewust aanvallen van burgerdoelen, het onthouden van voedsel als drukmiddel en journalisten tot doelwit maken zijn slechts enkele voorbeelden van hoe Israël het internationale recht schendt. Dat wordt ook erkend door het kabinet, door de Europese Commissie en tal van internationale organisaties, maar ondanks die erkenning wordt nog geen enkele actie tegen Netanyahu ondernomen.

De tijd van dialoog en stille diplomatie is zinloos gebleken. Helaas lijkt het Nederlandse kabinet daar nog niet van doordrongen. Om de helse situatie voor de Palestijnen te kunnen verlichten, de gijzelaars vrij te krijgen en te kunnen werken aan een duurzame oplossing voor zowel een veilig Israël als een veilig Palestina, moet het geweld zo snel mogelijk worden gestopt. Daarom heeft D66 in de afgelopen maanden keer op keer voorstellen gedaan om de druk op te voeren. Buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte diende in de Tweede Kamer bijvoorbeeld een motie in om testoppen met het leveren van wapens en dual use goederen, deed een voorstel om de handelsvoordelen in het EU-Israël Associatieakkoord op te schorten en pleitte voor nationale maatregelen indien de EU geen sancties zou instellen. Woordvoerder ontwikkelingssamenwerking Mpanzu Bamenga nam het initiatief om de financiering van UNRWA te herstellen en vroeg het kabinet zich nadrukkelijk uit te spreken tegen het militariseren van noodhulp.

D66 zal zich in de Tweede Kamer, Eerste Kamer én het Europees Parlement blijven inzetten om een einde te maken aan de verschrikkelijke situatie in Gaza. Het kabinet moet zich in Europa inzetten voor opschorting van de handelsvoordelen uit het Associatieakkoord, het sanctioneren van de regering-Netanyahu moet gesanctioneerd worden en kolonisten. Daarnaast moet het kabinet in Nederland écht werk gaan maken van het weren van producten uit illegale nederzettingen, stoppen met het steunen van de Israëlische wapenindustrie door het inkopen van wapens, de financiële steun aan UNRWA hervatten en nationale sancties instellen als de Europese Unie niet overgaat tot actie. Dit is nodig. Niet alleen om het geweld te stoppen en de gijzelaars vrij te krijgen, maar is ook de enige manier om te werken aan duurzame vrede. Dat kan alleen met de twee-statenoplossing. D66 stemt dan ook niet voor voorstellen die het bestaansrecht van Israël ontkennen. De enige toekomst is voor ons twee onafhankelijke staten: Palestina én Israël.

Dit is een nieuw en hoopvol moment voor Nederland. Een nieuwe generatie van alle leeftijden staat op. Wij willen samen de grote problemen te lijf, in plaats van elkaar. We gaan keuzes maken die te lang zijn uitgesteld. Met nieuwe energie voor Nederland.