Meer woningen in het middensegment

Op initiatief van D66 gaat de gemeente ’s-Hertogenbosch een tandje bij zetten om meer passende en betaalbare woningen te realiseren voor woningzoekenden met een middeninkomen. Onder meer door afspraken met corporaties, beleggers en bedrijfsleven komen er meer woningen in het middensegment.

Huishoudens met een middeninkomen op de woningmarkt vallen op de huidige woningmarkt vaak tussen wal en schip omdat voor deze groep te weinig passende en betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar zijn en komen. Woningcorporaties nemen steeds vaker middenhuurwoningen op in hun plannen. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn er extra stappen nodig om de afgesproken doelstellingen uit het bestuursakkoord voor de periode 2026-2030 (30% middenhuur en 10% betaalbare koop) te behalen. In de raadsvergadering van 3 juli werd op initiatief van D66 de motie ‘Meer woningen in het middensegment’ ingediend en door een ruime meerderheid in de gemeenteraad aangenomen.

“We zien dat er voortvarend wordt gewerkt om meer woningen in het middensegment te realiseren, maar toch is het niet voldoende voor middellange termijn. Om woningen voor de lange termijn in de middenhuur te realiseren dienen er niet alleen afspraken met woningcorporaties te komen, maar ook het (Bossche) bedrijfsleven en grote beleggers zijn hierbij van belang. Ook met hen moet er een tandje bij om de komende jaren voldoende woningen te realiseren in het middensegment” aldus raadslid René van den Kerkhof.

Belang van inschrijven door woningzoekenden
Niet alleen door een gebrek aan middenhuurwoningen weten veel woningzoekenden niet of nauwelijks te slagen op de woningmarkt. Veel woningzoekenden met een middeninkomen zijn er niet mee bekend dat zij ingeschreven moeten staan bij de woningcorporaties om ook in aanmerking te kunnen komen voor een middenhuurwoning. “Onbekend maakt onbemind. Veel woningzoekenden vallen momenteel tussen wal en schip ook omdat ze zich niet inschrijven via Thuispoort (voorheen: Woonservice). Om de inschrijvingen te
bevorderen verzoeken we in de motie om hierover met de woningcorporaties tot actie over te gaan. Op die manier maken woningzoekenden een eerlijkere kans op een middenhuurwoning” aldus Van den Kerkhof.