Een toekomstbestendig en inspirerend ontwerp voor Huis73

Deze week heeft de gemeente de plannen gepresenteerd om Huis73 volledig te renoveren. Wij zijn heel blij met deze plannen. Doorbouwen aan onze culturele vlaggenschapen, waaronder Huis73, is een van onze speerpunten. Het pand wordt volledig verduurzaamd, uitgebreid met 1.000 vierkante meter én krijgt een open binnenplaats.

Huis73 is een centrum waar cultuur in verschillende vormen samenkomt. Naast een bibliotheek is er ook een muziekpodium, twee verschillende cafés, ruimtes voor muziekles en worden er cursussen digitale vaardigheid gegeven. In het nieuwe ontwerp komen al die diensten beter samen én wordt het pand toegankelijker voor bezoekers.

Wethouder Mike van der Geld is trots: “Een toekomstbestendig en inspirerend ontwerp voor Huis73. Het is zover! Nu het voorlopig ontwerp er ligt kan volgend jaar de verbouwing starten. Een bijzonder stukje binnenstad, twee rijksmonumentale panden en vooral cultuur-educatieve en maatschappelijke functies die hier samen komen. Het is een prachtig ontwerp geworden en we hebben het in nauwe samenwerking met Huis73 gemaakt. Het wordt straks nog meer een plek voor iedereen om talenten te ontdekken en te ontwikkelen. We combineren er de bibliotheekfunctie met het maken van cultuur. Ik kijk er nu al enorm naar uit om hier over een aantal jaren rond te lopen!”

De renovatie start, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad, in het tweede kwartaal van 2024. Begin 2026 kunnen de eerste bezoekers dan het nieuwe Huis73 bezoeken.