’s-Hertogenbosch is van én voor iedereen. Daarom zullen we wat D66 betreft altijd open blijven staan voor mensen die onderdak zoeken en een nieuw bestaan willen opbouwen. We vinden het belangrijk dat mensen snel hun plek vinden in de samenleving, meedoen en hun talenten inzetten. Dit betekent in de praktijk: taalles vanaf de eerste dag, zo snel mogelijk naar school en aan het werk en wonen in een woonwijk in plaats van een opvangcentrum.
Bij een vrije samenleving hoort een sterke democratie. Onze democratie heeft voortdurend onderhoud nodig. De afgelopen periode heeft D66 samen met andere progressieve partijen de nodige voorstellen gedaan om de lokale democratie te vernieuwen en vitaal te houden. Dit zullen we blijven doen. Ideeën en voorstellen zijn er genoeg. Denk bijvoorbeeld aan de Right to Challenge, waarbij inwoners de gemeente kunnen uitdagen om iets zelf te doen. Het accent voor de komende periode ligt vooral op het uitvoeren van deze plannen.
Je voelt je pas vrij als je jezelf ook veilig voelt. Je veilig voelen om jezelf te kunnen zijn en je leven in te richten zoals je dat zelf wilt. Wat D66 betreft ligt er bij veiligheid een balans tussen repressie en preventie. Met goede preventieve maatregelen wordt de gemeente veiliger, waardoor er minder repressie nodig is. Zo wil D66 dat er voldoende jongerenwerkers in de gemeente actief zijn en dat er goede begeleiding is voor zij die dat nodig hebben. Cameratoezicht mag worden toegepast, zij het van tijdelijke aard en niet zonder het belang van privacy te vergeten. Hierbij zal er altijd een toets gedaan moeten worden of cameratoezicht het juiste middel is. Ook het veilig gebruik en de opslag van data dient geborgd te blijven.
Ondermijning is een bedreiging voor onze democratie. Wat D66 betreft ondernemen veel burgemeesters dappere pogingen om dit te bestrijden en werpt dit zeker vruchten af. Dit is echter niet genoeg. Politieke aandacht en geld voor de bestrijding van ondermijning is nodig. D66 pleit dan ook voor een lokaal uitvoeringsprogramma Ondermijning.
Mensen worden soms verrast door ontwikkelingen in de gemeente. Wij willen dat mensen beter en tijdig geïnformeerd en betrokken worden bij nieuwe ontwikkelingen. De gemeente kan daarvoor digitale middelen, zoals het online Duurzaam Loket, beter benutten en de manier van overleg met de huidige overlegstructuren, zoals wijkraden en belangenorganisaties, vernieuwen.
Je bent pas echt vrij als je niet in een armoedesituatie zit. Mensen met schulden moeten snel en laagdrempelig geholpen worden. Focus ligt hierbij op maatwerkperspectief en ontwikkelkansen. We zetten in op het doorbreken van armoede die in verschillende generaties doorwerkt. Hierbij kijken we verder dan de kortetermijnoplossingen. Wanneer je in de bijstand zit, stimuleren we een actieve deelname aan de samenleving en gaan we er coulant mee om als je wat bijverdient door te werken. We zoeken actief naar nieuwe innovatieve oplossingen die we in ’s-Hertogenbosch kunnen toepassen. Niemand hoort op straat te slapen. Er moet voldoende opvang zijn voor dak- en thuislozen en er moet een aanpak zijn voor de psychische en fysieke problemen van deze kwetsbare groep inwoners.
We vertrouwen op de eigen kracht van mensen. Wie dit (tijdelijk) niet lukt, kan laagdrempelige hulp op maat krijgen. Tijdig en preventief. Daar waar zorg nodig is, moeten wachttijden zo kort mogelijk zijn. We vinden het daarbij van belang dat de juiste zorg op de juiste plek geboden wordt om te voorkomen dat problemen verergeren en zwaardere zorg nodig is.
Onze inwoners verdienen de beste zorg die er mogelijk is, dichtbij en toegankelijk. Tegelijkertijd ligt er op financieel gebied een grote uitdaging binnen het sociaal domein. Dit geeft ook kansen om het anders te organiseren. Door te blijven investeren in preventie levert het kwalitatief meer op voor de inwoner en levert het uiteindelijk een kostenbesparing op.