Lees voor

Paul van Dorst richt LHBTI-supportersvereniging op

Paul van Dorst (34) is ondernemer en D66’er uit Rotterdam. Hij heeft in augustus van dit jaar de Roze Kameraden opgericht, de LHBTI-supportersvereniging van Feyenoord. Dit initiatief heeft al het nodige stof doen opwaaien. Wat drijft hem?

Dit stuk verscheen eerder in Democraat van november 2021 in de rubriek ‘Ik ben D66’. Naar aanleiding van Paarse Vrijdag plaatsen we het ook op de website.
Tekst: Jan Remmert Fröling

D66’er Paul van Dorst in zijn sportschool in Rotterdam. - Beeld: Jan Remmert Fröling

Je bent D66’er. Waarom?

“Voor mij was de keuze om D66-lid te worden eigenlijk vanzelfsprekend: de standpunten van D66 sluiten van alle partijen het meest aan bij mijn idealen. Ik ben nu gewoon lid, maar wellicht dat ik in de toekomst meer voor de partij wil gaan doen. Ik heb nog op het punt gestaan me kandidaat te stellen voor de gemeenteraad, hoewel ik nu wel blij ben dat ik dat niet nu gedaan heb, ik heb er te weinig tijd voor.”

Wat is voor jou de drijfveer voor je activiteiten?

“Ik zit nu op een punt in mijn leven dat ik hoe langer hoe meer de drang krijg om meer toegevoegde waarde te leveren aan de samenleving. Dat is ook de reden dat ik mijn vorige baan op kantoor bij een vervuilend bedrijf vaarwel heb gezegd. Ik heb ervoor gekozen om van mijn hobby mijn werk maken, vandaar dat ik nu een sportschool heb waarbij ik voel dat ik het leven van sommige mensen echt beter maak.”

Je bent voorzitter van Roze Kameraden. Vertel!

“Roze Kameraden is, na de Roze Reigers van ADO die in 2013 van start gegaan is, de tweede roze fanclub in Nederland. Eigenlijk is dat vreemd, want in het buitenland heb je heel veel sportclubs met zo’n fanclub, maar in Nederland is dat blijkbaar nog taboe. De stuitende teksten die de afgelopen tijd op de rolluiken van mijn sportschool geklad zijn versterken dat gevoel. We hebben in de aanloop dus wel wat strubbelingen gehad, maar we hopen dat de ledenwerfcampagne van de week van start kan gaan. We hebben signalen dat de aanmeldingen wel eens hard zullen gaan. Er is veel behoefte aan, vooral voor wat betreft het sociale aspect, om elkaar te kunnen vinden.”

Wat zou je de landelijke politiek en in het bijzonder de D66-Kamerfractie mee willen geven?

“Ik merk dat er op het onderwerp LHBTI een verschuiving plaatsvindt: we zijn van een heel tolerant land op aan het schuiven richting intolerantie. Het kan dat, bijvoorbeeld door Corona, onze zichtbaarheid de afgelopen anderhalf jaar sterk verminderd is. Wat de regering daarbij kan doen is ervoor zorgen dat het weer mogelijk wordt om naar buiten te treden (denk aan de Pride), maar ook om door middel van educatie de acceptatie van LHBTI’ers te vergroten. Werk aan de winkel dus!”