D66: trots op forse investeringen in cultuur!

Voor het eerst sinds jaren wordt er door dit kabinet weer fors geïnvesteerd in cultuur. D66-leider Alexander Pechtold: “Cultuur zet ons aan het denken, verruimt onze blik en verbindt ons met ons verleden en elkaar. Samen moeten we het waarneembare dat ons rest, het tastbare verleden, beschermen voor toekomstige generaties. Deels op de schouders van de politiek rust de taak het belang van kunst en cultuur voor de toekomst te benadrukken. Ons erfgoed laat zien wat ons in Nederland bindt en wat ons onderscheidt.”

10.10.2017

De culturele sector levert een wezenlijke bijdrage aan de leefbaarheid van onze gemeenten en de aantrekkelijkheid van ons land. D66 wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met cultuur, daarom gaat er oplopend 80 miljoen naar cultuur en historisch en democratisch bewustzijn, vanaf 2020 structureel. Bezuinigingen uit het verleden worden teruggedraaid en er is weer ruimte voor bewezen kwaliteit én experiment. Pechtold: “We willen dat onze topinstellingen hun positie in binnen- en buitenland kunnen behouden. De fondsen krijgen de ruimte om in te zetten op vernieuwing en talentontwikkeling.”

Het kabinet investeert daarnaast fors in onderhoud en herbestemming van monumenten en erfgoed, zodat ook toekomstige generaties hiervan kunnen blijven genieten. Er gaat in 2018 150 miljoen naar het behoud van erfgoed en monumenten, via het nationaal restauratiefonds. “Monumenten en erfgoed zijn vaak gezichtsbepalend voor een dorp of een stad. Ons erfgoed maakt ons bovendien een aantrekkelijke bestemming voor toeristen. Particuliere monumentenbezitters ondersteunen we in hun onderhoudskosten,” aldus Pechtold.

Tentoonstellingen in musea brengen de geschiedenis tot leven. Daarom komt er meer ruimte voor onderzoek en nieuwe aankopen en staat de overheid garant voor geleende topstukken. Daarnaast zorgt het kabinet voor een evenwichtige verdeling van cultuur over de randstad en de regio, zodat iedereen hiervan kan genieten. Dat geldt ook voor kinderen, aldus Pechtold: “Cultuureducatie op scholen zorgt dat ieder kind in aanraking komt met kunst en cultuur, ook degenen die dat thuis niet meekrijgen. Het zet aan tot nieuwsgierigheid, vergroot de verbeeldingskracht, de creativiteit en kweekt historisch besef. Dit kabinet wil dat ieder kind de kans krijgt het Rijksmuseum en de Tweede Kamer te bezoeken en zo leert over de geschiedenis van Nederland en onze democratie.”