D66 & CU: Veilige evenementen moeten kunnen plaatsvinden

18.05.2020

D66 en ChristenUnie roepen de minister op om evenementen die volgens de RIVM-richtlijnen veilig kunnen plaatsvinden, doorgang te laten vinden. De partijen willen dat de minister burgemeesters ruimte biedt om binnen noodverordeningen voor dergelijke evenementen een uitzondering te maken, juist in deze coronatijd.

In landen als Duitsland en Denemarken zijn er al drive-inbioscopen en drive-infestivals te vinden, maar in Nederland krijgen organisatoren tot nu toe geen vergunning. Het verbieden van deze evenementen zorgt voor teleurstelling bij organisatoren en geïnteresseerden en financiële schade bij al zwaar getroffen sectoren. ChristenUnie en D66 willen dat het kabinet hiermee aan de slag te gaat.

Rutger Schonis (D66): “We vragen het kabinet om te kijken naar wat wél mogelijk is. Ondernemers hebben creatieve ideeën, zoals drive-inbioscopen en dancefeesten. Als het verantwoord kan, hoeven we wat D66 betreft niet te wachten tot 1 september voor het toestaan van evenementen. Natuurlijk staat daarbij de veiligheid voorop. Maar we kunnen wel iets vrijer zijn. Land op slot betekent niet automatisch alle plezier kapot.”

Eppo Bruins (ChristenUnie): “Creatieve ideeën voor volstrekt veilige evenementen moeten we in deze crisis juist aanmoedigen in plaats van verbieden. In een tijd waarin mensen voornamelijk binnen zitten, is een bezoekje naar bijvoorbeeld een drive-inbioscoop een erg leuk uitje. Bovendien lopen al zwaar getroffen sectoren nu onnodig inkomsten mis. Ik vraag de minister dan ook om ruimte te bieden voor maatwerk zodat veilige evenementen kunnen plaatsvinden. Zo kunnen mensen samen plezier beleven in een anderhalvemetersamenleving.”

21.01.2021

We hopen natuurlijk allemaal om deze zomer weer te kunnen genieten van festivals. Daarom komen we met een zogenaamd ‘garantiefonds’ voor cultuur- en sportevenementen en festivals.

08.12.2020

Twaalf culturele instellingen krijgen nu wél de steun die ze keihard nodig hebben. Dankzij minister Ingrid van Engelshoven gaat er meer geld naar cultuur. Hier was eerst geen ruimte voor. Zo redden we het voortbestaan van onder andere kunstfestivals en erfgoed, maar ook het ontwikkelen van talent. De nieuwste generatie van theatermakers, dansers en circusartiesten krijgen jaarlijks een vast bedrag. Zij mogen nooit de dupe worden van de coronacrisis.

16.11.2020

Er komt een tweede steunpakket van 482 miljoen euro voor de culturele en creatieve sector. Dit pakket geldt voor de eerste helft van 2021. Het geld is bedoeld om makers aan het werk te houden. Zodat we ook na deze crisis nog kunnen genieten van kunst en cultuur. Het pakket bedraagt 482 miljoen euro.

Het grootste deel (300 miljoen) gaat naar makers als verlenging van de maatregelen waarover de rest van dit nieuwsbericht gaat. Ook is er nu flink extra geld voor gemeenten om culturele instellingen te ondersteunen (150 miljoen).

De cultuursector kan natuurlijk een beroep blijven doen op ook de overige steunmaatregelen die gelden.

27.05.2020

D66 is dan ook blij met de 300 miljoen euro aan financiële steun voor de culturele sector van cultuurminister Ingrid van Engelshoven. We realiseren ons dat het even heeft geduurd, en zijn de culturele sector dan ook dankbaar voor alle input die ze hebben gegeven.