Corona-steunpakketten voor de cultuursector
Veel theaters zijn leeg. Festivals worden niet georganiseerd. En cultuurmakers zitten thuis. Daarom heeft D66 zich hard gemaakt voor extra steunmaatregelen voor de cultuursector.
De afgelopen weken heeft D66 cultuurwoordvoerder Salima Belhaj veel contact gehad met de culturele sector, omdat zij zich veel zorgen maken tijdens deze crisis. Theaters en (pop)podia die bang zijn om om te vallen, makers waarvan de totale opdrachtenstroom is droog gevallen en die geen uitweg zien zonder stimulans, en cultureel ondernemers in de vrije sector die geen krediet konden krijgen voor het maken van nieuwe producties.
27.05.2020
Kortom, de culturele sector heeft het zwaar en verdient daarom onze steun om deze zware crisis door te komen. D66 is dan ook blij met de 300 miljoen euro aan financiële steun voor de culturele sector van cultuurminister Ingrid van Engelshoven. We realiseren ons dat het even heeft geduurd, en zijn de culturele sector dan ook dankbaar voor alle input die ze hebben gegeven. De 300 miljoen euro wordt op de volgende manier verdeeld binnen de sector:
Er komt 113 miljoen euro beschikbaar voor culturele instellingen in de Basisinfrastructuur en een beperkt aantal andere instellingen die door OCW worden gefinancierd, zoals wetenschapsmuseum Nemo, Slot Loevenstein en het Onderwijsmuseum. Daarnaast ontvangen instellingen en festivals die subsidie ontvangen van de rijkscultuurfondsen en filmproducenten 40 miljoen euro steun.
Om makers te ondersteunen gaat er 11,8 miljoen euro naar het Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Nederlands Letterenfonds, Filmfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Fonds voor Cultuurparticipatie om hun bestaande regelingen gericht op werk voor makers in alle sectoren, uit te breiden. De fondsen zelf hebben voor dit doel ook nog eens 15 miljoen euro vrijgemaakt. Voor de rechtensector wordt 5 miljoen euro beschikbaar gesteld om het initiatief ‘Steunfonds Rechtensector’ van de Federatie Auteursrechtbelangen, te matchen. Ook via dit fonds worden makers gesteund in het ontwikkelen van nieuwe boeken, muziek en films.
Er wordt 48,5 miljoen euro geïnvesteerd om gemeenten en provincies te ondersteunen die regionale musea, (pop)podia en filmtheaters ondersteunen. Dit is afgesproken in goed overleg met de VNG, IPO, de G4 en de G40. Er is 16 miljoen beschikbaar voor musea, 29 miljoen voor (pop)podia en 3,5 miljoen voor filmtheaters. Ook worden er gesprekken gevoerd met medeoverheden over compensatie. Daar volgt later meer over.
Er komt 50 miljoen euro beschikbaar voor de ‘opengestelde monumenten-lening’ bij het Nationaal Restauratiefonds, voor rijksmonumenten zoals kastelen, kerken, industrieel erfgoed en molens die inkomsten verliezen doordat ze voor publiek gesloten zijn.
Om de vrije producenten te ondersteunen komt er, mede dankzij de motie Asscher en Belhaj, 30 miljoen euro beschikbaar voor de Cultuur Opstart Lening, in samenwerking met Cultuur + Ondernemen. Dit is een leenfaciliteit bedoeld voor ondernemingen in de culturele en creatieve sector die onvoldoende gebruik kunnen maken van de algemene maatregelen en niet in aanmerking komen andere aanvullende subsidies of leningen. Met deze lening kunnen zij aan de slag met het maken van nieuwe producties.
Ook is er in het nieuwe economische steunpakket een vaste lasten regeling opgericht waar MKB-ondernemers in o.a. de evenementen, podia en theaters een tegemoetkoming van het ministerie van EZK krijgen om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen, tot een maximum van 20.000.
Daarnaast lopen er, op verzoek van D66 en andere partijen, nog gesprekken met staatssecretaris van financiën Vijlbrief over het financieel aantrekkelijk maken van kunst, wat van belang is voor makers. Lees hier de hele brief.
D66 is blij met dit steunpakket, maar ziet ook dat hiermee niet alle problemen zijn opgelost. Wij hebben altijd gezegd: als er meer nodig is, blijven wij ons daarvoor inzetten. Dit steunpakket helpt de culturele sector deze zware eerste maanden door te komen, maar meer is nodig. D66 zal zich daar de komende tijd voor blijven inzetten.
Ben je werkzaam in de culturele sector en loop je nog steeds tegen problemen op of wil je ons input meegeven? Neem dan contact op met onze woordvoeder Salima Belhaj ([email protected]).