Wees moedig en spreid de coffeeshops

Dennis Groenewold - Beeld: Martijn Beekman

De Haagse VVD maakt een gezonde spreiding van die coffeeshops door de regio onmogelijk en daar zijn de bewoners van de Weimarstraat de dupe van. Dat stelt Dennis Groenewold in een opiniestuk in Den Haag Centraal. 

Het gebeurt niet vaak dat iedereen in Den Haag het over één ding eens is. Maar als het om de Weimarstraat gaat zijn we dat wel: er zijn teveel coffeeshops in die straat. De overconcentratie zorgt voor grote overlast van auto’s die te snel door de straat scheuren om met ronkende motor dubbel geparkeerd te staan en daarna weer even hard terug te rijden. De bewoners zijn er helemaal klaar mee en eisen actie van de Haagse gemeenteraad.

En gelukkig komen partijen ook met oplossingen. D66 heeft bijvoorbeeld een initiatief ingediend en de ondermijning aan te pakken en VVD-raadslid Ayşe Yılmaz diende een motie in om het makkelijker te maken coffeshops te verplaatsen. Zij schreef daar zelf op social media over: “Dankzij een aangenomen motie van mij moet het eenvoudiger worden om deze coffeeshops te verplaatsen en eindelijk het probleem rondom overconcentratie op te lossen”. Prachtig nieuws voor de bewoners! Zodra er zich een kans zou presenteren om een coffeeshop te verplaatsen, zou de VVD daarvoor zorgen.

En niet veel later was het zover. Een coffeeshop zou zich willen vestigen aan de Oude Haagweg in Loosduinen. Het was in alle opzichten een vooruitgang op de Weimarstraat. In plaats van ingesloten te zitten tussen woonhuizen aan een nauwe woonstraat, zou de coffeeshop in een vrijstaand huisje komen langs een doorgaande weg. Er zouden voldoende parkeerplekken voor de deur zijn en de shop zou mooi dichtbij de klanten uit Loosduinen en het Westland zijn.

Blij gemaakt met een dode motie

Maar toch was de VVD, die nog zo trots waren op hun motie om verplaatsingen mogelijk te maken, tegen verplaatsing. De VVD is blijkbaar wel moedig genoeg om ‘ja’ te zeggen tegen verplaatsing, maar niet dapper genoeg om ‘ja’ te zeggen tegen een nieuwe locatie. De bewoners van de Weimarstraat werden blij gemaakt met een dode motie.

Het laat ook zien dat de VVD, net als het CDA die alle coffeeshops het liefste direct zou sluiten, niet goed begrijpt waar de overlast vandaan komt. Want het probleem is niet dat mensen soms een jointje willen roken en dat ergens kopen, maar dat er bijna geen plekken meer zijn waar ze dat jointje legaal kunnen kopen. Stadsdeel Segbroek heeft teveel shops, maar Loosduinen? Nul shops. Het gigantische Stadsdeel Escamp? Nul shops. De volledige gemeente Westland? De hele gemeente Rijswijk? Allemaal nul shops. In totaal wonen er 400.000 mensen in een gebied waarbij de Weimarstraat de dichtstbijzijnde plek is voor wat wiet. Dat zijn meer mensen dan er in de stad Utrecht wonen. Het probleem is dus niet dat mensen drugs kopen, het probleem is dat mensen alléén daar drugs kunnen kopen. Iedere soort winkel zou overlast veroorzaken als het vanuit één straat in een woonwijk een groot deel van de regio moet bedienen.

De oplossing vraagt moed

De oplossing is dus simpel: Spreid die shops door de regio, zodat elke shop zijn eigen buurt voorziet en niet alle klanten in de file moeten staan in één Haagse woonstraat. Maar deze oplossing heeft alleen een toekomst als politici dapper genoeg zijn om tegen bewoners te zeggen dat er inderdaad een shop in hun buurt komt.

D66 staat wel voor die oplossing en wij zijn wel bereid om moeilijke keuzes uit te leggen aan bewoners. Want D66 weet dat dat de enige manier is om de bewoners van de Weimarstraat echt te helpen en om onze hele stad uiteindelijk leefbaarder te maken. Niet problemen uit de weg gaan, maar adresseren. Den Haag heeft genoeg problemen en de VVD weet dat ook. Want of het nu de woningmarkt, de gemeentefinanciën, de rondrijdende verkeershufters, de afvalproblemen of straatintimidatie zijn. De VVD weet prima de media de vinden om uit te leggen wat de problemen zijn. Maar de bewoners van de Weimarstraat kunnen bevestigen dat als puntje bij paaltje komt de VVD niet in staat is om actie te ondernemen.

Dat is een droevig vooruitzicht voor een stad vol uitdagingen.