Waar kunnen Delftse studenten in de toekomst wonen?

Veel Delftse studenten maken zich zorgen om het vinden van een woning. Maar wat ze vaak niet weten is dat de provincie een belangrijke rol kan spelen in het oplossen van het Delftse woningbouwtekort. In Delft is de grond om op te bouwen zo’n beetje op. De gemeente kijkt daarom ook naar de regio voor een oplossing, maar concreet wordt het niet. Dat is ook logisch omdat de gemeente alleen iets te zeggen heeft over de grond binnen de eigen grenzen.

De provincie aan zet

Raadslid voor D66 Delft Brendan Analikwu kijkt daarom naar de provincie: “Voor Delft is de ruimte schaars. Daarom kunnen we het niet alleen. De provincie heeft een rol in het verdelen van sociale woningbouw over de regio, maar wat ons betreft moet de provincie die rol ook pakken voor studentenhuisvesting.” De losse projecten in Schiedam en Rijswijk die de druk op Delft wat moeten verlichten, laten volgens Analikwu zien dat het kan, maar om echt een verschil te maken moet de provincie haar rol pakken.

Wonen is een belangrijk thema

Het tekort aan woningen ook voor studenten is volgens Niels Back (kandidaat voor D66 in Zuid-Holland) dan ook juist een van de hoofdthema’s van de provinciale statenverkiezing deze woensdag. “De provincie gaat over de verdeling van ruimte. Keuzes voor goed wonen, betaalbaar en toegankelijk ov, en stevig klimaatbeleid zijn nu cruciaal. Voor studenten en andere jongeren zijn deze verkiezingen daarom heel belangrijk. Het gaat namelijk over of een betaalbaar huis in Zuid-Holland, een fijne en groene leefomgeving en een open en innovatieve economie. Daar hoort ook bij dat studenten een woning kunnen vinden. Juist om Zuid-Holland ook in de toekomst hét economische motorblok van Nederland te laten zijn, moeten studenten kunnen wonen in de buurt van hun studie. Dat de provincie hierin een coördinerende rol op zich neemt door met gemeenten om tafel te gaan en te kijken wat er kan, lijkt mij meer dan logisch” aldus Back. 

“Juist om Zuid-Holland ook in de toekomst hét economische motorblok van Nederland te laten zijn, moeten studenten kunnen wonen in de buurt van hun studie.”

Niels Back – Kandidaat-statenlid

De provincie is dichterbij dan ooit!

De provincie lijkt soms ver weg. Maar die komt nu dichterbij dan ooit. Zuid-Holland heeft een rol in de wooncrisis, de stikstofcrisis en de klimaatcrisis. Voldoende studentenhuisvesting kan wat D66 betreft niet ontbreken als je het hebt over goed wonen. Vergeet dus niet te stemmen op 15 maart!