Verlengde Bentwoudlaan voorlopig van de baan

In de Statenvergadering van 2 februari 2022 is een maatregelenpakket voor Beter Bereikbaar Gouwe aan de Staten voorgelegd waarin geld wordt vrijgemaakt voor een aantal zaken. Hieronder vallen onder andere: het aanleggen van een fietsroute Alphen-Gouda-Bodengraven en de bereikbaarheid van de R-net haltes optimaliseren op de spoorlijn Alphen-Gouda. Maatregelen met een positieve impact op de bereikbaarheid en de leefbaarheid van het gebied. Echter stond ook de start van de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan in het maatregelenpakket.

“Eerst denken, dan doen. De verkeersdruk kan alleen worden aangepakt als we een weloverwogen keuze kunnen maken. En daar is het nu nog te vroeg voor.”

Jeroen Heuvelink

Het probleem

In de eerste instantie lijkt een oplossing zoals die van de Verlengde Bentwoudlaan een goede te zijn. De N207 aan de Oostkant van Waddinxveen is druk en kan op termijn de groeiende verkeersdruk niet aan. Verder moet al het verkeer over de hefbruggen. Dit heeft effect op de binnenvaart die vaak moeten wachten voor een open brug. Daarnaast veroorzaken de grote verkeersstromen ook schade en storingen aan de oude bruggen, wat veel geld kost. Maar in het uiteindelijke maatregelenpakket is er niets overgebleven van het ontlasten van de hefbruggen en de oostelijke kant van de N207. En dat is vreemd.

De oplossing

De Staten hebben in 2018 uitgesproken dat de oplossing van de Verlengde Bentwoudlaan niet los kan worden gezien van een totaaloplossing voor de verkeerssituatie in het gebied. Daarnaast heeft de Gemeenteraad van Alphen via een amendement een onderzoek naar een oeververbinding over de Gouwe toegevoegd aan het maatregelenpakket. Het is duidelijk dat de studie naar de mogelijke oplossingen nog niet klaar is, en er dus ook nog geen gezamenlijke keuze is gemaakt voor de maatregelen.

Daarom dient ons Statenlid Jeroen Heuvelink een motie in die het college oproept om de keuze over de Verlengde Bentwoudlaan nog niet aan de Staten voor te leggen, voordat het onderzoek is afgerond. Deze motie heeft unanieme steun ontvangen vanuit de Staten ontvangen.

Bekijk de video

Beeld: D66 Zuid-Holland