Jeroen Heuvelink

Beeld: D66 ZH

Toen ik afscheid nam als wethouder in Lansingerland riep ik “het is geen afscheid van de politiek.” Waarop iemand beweerde dat in de politiek oude koeien altijd kans maken op een comeback. Dat bleken wijze woorden.

  • 53 jaar
  • Noordoostpolder
  • Bergschenhoek
  • Hij/hem

Ik ben Jeroen Heuvelink, vader van twee tieners. Toen de tweede op komst was zijn mijn vrouw en ik eind 2007 van Leiden verhuisd naar de Vinex van Bergschenhoek. Een goede omgeving voor de kinderen, maar best wel conservatief. Daarom hebben we met een aantal mensen in 2009 D66 in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp opgericht. Met succes, in 2010 kwamen we in de gemeenteraad en in 2014 in het College. In Lansingerland hebben we hard gewerkt aan goede kansen voor onze kinderen en hebben we duurzaamheid op de kaart gezet. Een dankbaar thema voor een groeigemeente. Maar ik heb daar ook geleerd dat zonder de juiste inzet van de provincie we die duurzame samenleving niet gaan halen.

En we staan voor grote opgaven. Een voorbeeld is de grote woningbouwopgave in Zuid-Holland. In 2030 moeten er 293.000 nieuwe woningen gerealiseerd worden. Een enorm aantal. Natuurlijk willen we dat al deze woningen van gas los zijn, nul op de meter zijn en ontsloten zijn met OV en niet alleen maar met de auto bereikbaar. Maar er is meer. We moeten ook de bouwopgave gebruiken om onze steden en dorpen vitaal te houden. Steden als Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer hebben woningbouw nodig om economische en sociaal veerkrachtig te blijven. Kleinere kernen in het landelijk gebied hebben bouwruimte nodig zodat hun jeugd ook een plekje heeft om te wonen. Dat betekent vooral binnenstedelijk bouwen. Op die manier kunnen we ook de kwaliteiten van ons mooie landschap voor de toekomstige generaties behouden.

Lievelingsplek in Zuid-Holland (en waarom?)

Ik heb niet echt één lievelingsplek. Ik hou van de duinen en het strand (die laatste vooral in de herfst en winter want dan is het lekker guur). Ik loop graag op de lange Vijverberg. Een mooi laan met zicht op heel veel nationale historie. Ik klim ook graag op de uitkijktoren in het Hoge Bergse Bos. Vanuit het Bos heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam. Een mooie samenkomst van stad en land.

Waarom ben jij D66’er?

Omdat ik de wereld een stukje beter wil maken. Ik vind kansengelijkheid erg belangrijk en wil er ook voor zorgen dat mijn kinderen nog een stabiele wereld hebben om in te leven. Niet eentje die is ontwricht door klimaatverandering. 

Wat doe jij het liefst op een vrije dag?

Ik ben eigenlijk altijd bezig.

Wat zou jij als eerste willen veranderen als je straks Statenlid bent?

Je hebt 28 stemmen nodig voor een meerderheid. Er vanuit gaande dat ik die meerderheid heb dan zou ik vooral meer en sneller natuurgebieden willen aanleggen.

Wat is jouw ‘geheime’ talent?

Ik ben best goed in heel veel praten, maar dat probeer ik verborgen te houden.