Jeroen Heuvelink

Beeld: Jeroen Mooijman

Toen ik afscheid nam als wethouder in Lansingerland riep ik “het is geen afscheid van de politiek.” Waarop iemand beweerde dat in de politiek oude koeien altijd kans maken op een comeback. Dat bleken wijze woorden.

  • 51 jaar
  • Noordoostpolder
  • Bergschenhoek
  • Hij/hem

Ik ben Jeroen Heuvelink, vader van twee tieners. Toen de tweede op komst was zijn mijn vrouw en ik eind 2007 van Leiden verhuisd naar de Vinex van Bergschenhoek. Een goede omgeving voor de kinderen, maar best wel conservatief. Daarom hebben we met een aantal mensen in 2009 D66 in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp opgericht. Met succes, in 2010 kwamen we in de gemeenteraad en in 2014 in het College. In Lansingerland hebben we hard gewerkt aan goede kansen voor onze kinderen en hebben we duurzaamheid op de kaart gezet. Een dankbaar thema voor een groeigemeente. Maar ik heb daar ook geleerd dat zonder de juiste inzet van de provincie we die duurzame samenleving niet gaan halen.

En we staan voor grote opgaven. Een voorbeeld is de grote woningbouwopgave in Zuid-Holland. In 2030 moeten er 293.000 nieuwe woningen gerealiseerd worden. Een enorm aantal. Natuurlijk willen we dat al deze woningen van gas los zijn, nul op de meter zijn en ontsloten zijn met OV en niet alleen maar met de auto bereikbaar. Maar er is meer. We moeten ook de bouwopgave gebruiken om onze steden en dorpen vitaal te houden. Steden als Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer hebben woningbouw nodig om economische en sociaal veerkrachtig te blijven. Kleinere kernen in het landelijk gebied hebben bouwruimte nodig zodat hun jeugd ook een plekje heeft om te wonen. Dat betekent vooral binnenstedelijk bouwen. Op die manier kunnen we ook de kwaliteiten van ons mooie landschap voor de toekomstige generaties behouden.

Lievelingsplek in Zuid-Holland (en waarom?)

Ik heb niet echt een (1) lievelingsplek. Ik hou van de duinen en het strand (die laatste vooral in de herfst en winter want dan is het lekker guur). Ik loop graag op de lange Vijverberg. Een mooi laan met zicht op heel veel nationale historie. Ik klim ook graag op de uitkijktoren in het Hoge Bergse Bos. Vanuit het Bos heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam. Een mooie samenkomst van stad en land

Welke kansen zie jij voor Zuid-Holland?

In Zuid-Holland ligt er een enorme kans voor een duurzame warmtehuishouding. Er is blijvend veel restwarmte (ook met een duurzame haven) en veel potentie voor geothermie. Met onze glastuinbouw en dichtbebouwde steden ligt de afzetmarkt voor die warmte ‘om de hoek”. Door die nabijheid zijn de kosten voor de infrastructuur ook relatief gering. Als het ergens kan dan kan het in Zuid-Holland!

Zeespiegelstijging en kwelwater gaan onze landelijke en landbouwgebieden onvermijdelijk veranderen. Door onze landelijke gebieden veel meer in te richten als klimaatlandschappen waar natuur en water domineren kunnen we een positieve bijdrage leveren aan herstel van biodiversiteit, klimaatadaptatie en CO2 reductie en opslag. De stikstofcrisis is de katalysator waarmee we die beweging in gang kunnen zetten.

Wat zijn drie zaken die jij als Statenlid wil veranderen?

  • Ik wil dat de provincie verandert van een investeringsmachine in asfalt naar een investeringsmachine in natuur.
  • Ik wil dat in het provinciaal beleid voor het landelijk gebied niet het agrarische verdienmodel centraal staat maar de bijdrage aan biodiversiteit en CO2 reductie.
  • Ik wil dat D66 niet in de oppositie zit maar in de coalitie, dan kunnen we meer veranderen.

Wat betekent D66 voor jou?

Ik heb een maatschappelijke veranderingsdrang en daarbij best sterke overtuigingen. D66 sluit daar bijna naadloos op aan dus dat is een goede match. Partijbijeenkomsten zijn altijd heerlijk omdat je even onder gelijkgestemde bent
Daarnaast biedt actief zijn voor D66 mij de mogelijkheid om bij te dragen aan een betere wereld (op een klein stukje van het land, dat wel). En tot slot, als je wilt dat Nederland duurzamer wordt, fascisme en ongelijke kansen worden bestreden en dat Europa onze veiligheid en welvaart borgt dan moet je bij D66 zijn. Van conservatieve partijen moet je het niet hebben en van partijen die veiligheid in de oppositie zoeken ook niet.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Eerlijk gezegd kan ik niet zo goed boeken lezen. Ik moet voor mijn werk en politieke activiteiten zo veel stukken lezen dat ik teksten snel en functioneel lees. Als ik een boek lees kan ik die methode niet los laten. En functioneel een roman lezen, dat gaat niet echt goed.

Films kijken lukt wel. Ik ken veel meesterlijke films (zoals bijvoorbeeld Apocalyps Now, Leaving Las Vegas, Railwaymen en And One Flew Over The Cuckoo’s Nest) maar mijn grote favoriet is “Dr Strangelove, or how I Learned to stop Worrying and Love the Bom. Een satire over de koude oorlog waarin elk vooroordeel maar ook elke ongemakkelijke waarheid meesterlijk wordt neergezet. Met glansrollen voor Peter Sellers en George C. Scott. Geregisseerd door Stanley Kubrick (je zou eigenlijk alle films van Stanley Kubrick moeten kijken).

Wat is je laatst bezochte culturele event? Waarom ga je daar graag heen?

Lansingerland Live. Een openlucht popconcert in mijn eigen dorp. Waarom ik daar heen ga. Als je een popconcert in je achtertuin krijgt dan zou jij toch ook gaan!