Update mei

Bij D66 geloven we in een democratie waar iedereen kan meedoen en dat thema staat deze maand centraal. Na twee weken reces kwamen we terug naar de Provinciale Staten om het te hebben over het burgerakkoord en we mogen alweer bijna stemmen in de Europese verkiezingen.

Burgerakkoord

Het burgerakkoord is het resultaat van het burgerberaad waarbij inwoners van Zuid-Holland hun stem mochten laten horen over hoe onze provincie beter kan. Dit soort burgerberaden passen precies bij de soort democratie die we bij D66 graag zien. We zijn dan ook blij met het resultaat.

In het burgerakkoord zijn een aantal voorstellen gedaan, en in het debat ging het vooral over welke voorstellen de Gedeputeerde Staten zou moeten overnemen. Wij hebben ons ervoor ingezet dat de voorstellen die de provincie niet kan uitvoeren wel worden doorgevoerd naar de juiste bestuurslaag, zodat er we wat meer gebeurd. Het hele debat terugkijken kan hier.

We grepen tijdens het debat ook de kans om de inspraak van inwoners toegankelijker te maken. Het burgerinitiatief is een mooi instrument om inwoners mee te laten doen, maar we zien dat deze niet op de agenda komen. Daarom dienden we een motie in om het burgerinitiatief toegankelijker te maken. Deze motie konden we terugtrekken omdat we een toezegging van de gedeputeerde kregen.

Nieuwe Commissaris van de Koning

De provincie Zuid-Holland krijgt een nieuwe Commissaris van de Koning. In een besloten vergadering stemden de Provinciale Staten om Wouter Kolff, de huidige burgemeester van Dordrecht, voor te dragen voor deze functie.