Maidenspeech Lisanne

Lees hieronder de maidenspeech van
Lisanne van Damme tijdens de Provinciale Statenvergadering van 10 mei 2023

Voorzitter,
 
Korte introductie: Ik ben opgegroeid in Spijkenisse en woon nu op kamers in Rotterdam. Op een gegeven moment zal ik na afronding van mijn studie mijn studentenkamer moeten verlaten. Ik herken dan ook de zorgen die vele jongeren en hun ouders hebben. Van huis uit ben ik maatschappelijk gedreven opgevoed.
 
Door mijn voedselallergie heb ik geleerd dat ik dingen moest laten en dat ik soms niet mee kon doen met de rest. Het zoeken naar een alternatief heb ik altijd van huis uit meegekregen. Op de bassischool had ik een eigen snoeptrommel zodat ik op die manier altijd mee kon doen met traktaties, soms is het niet outside the box denken maar inside the box om mee te kunnen doen. Ik heb daardoor geleerd dat het belangrijk is om niet te denken in beperkingen maar altijd te focussen op wat er wel kan. Creatief op zoek gaan naar mogelijkheden daar ben ik trots op.
 
En ik kan u vertellen, voorzitter, met mijn voedselallergieën moet je op mensen vertrouwen als je uit eten wilt, op vakantie gaat etc. Bij twijfel niet doen was ons motto thuis. Als je iets niet vertrouwd dan ga je niet, dan denk je “laat maar” en dan wil je eigenlijk geen onderdeel zijn van de situatie. Dit brengt me naar het vertrouwen in de politiek. Want vertrouwen in de politiek daar zijn wij hier allemaal verantwoordelijk voor. We hebben hier allemaal verschillende smaken, meningen en voorkeuren die we vertegenwoordigen. We hebben ook allemaal verschillende ingrediënten die we tot een goed verteerbaar en smaakvol recept moeten laten komen en die ook toekomstbestendig is.
 
Want, voorzitter, ik sta hier als jongste statenlid, als student en mijn generatie heeft te maken met allerlei zorgen en crises zoals de klimaatcrisis, huizencrisis en stikstofcrisis. Het is nu juist de kunst om deze ingrediënten tot zo’n recept te bereiden dat we de toekomst wat bieden, waarin we jongeren betrekken door een jongerenraad, toegankelijk openbaar vervoer bieden en genoeg woningen. En dat moeten we ook doen met de ruimtelijke puzzel. Want bij deze ruimtelijke puzzel heeft ook iedereen een andere smaak en daarom is het juist zo belangrijk dat we vanaf de voorkant al bewoners meenemen in de keuzes die gemaakt kunnen worden om zo een goed mogelijk gerecht te kunnen aanbieden die rekening houdt met dieetwensen, smaken en voorkeuren.
 
D66 wil de verbinding leggen met bewoners, ondernemers en bedrijven! Dit is juist bij de ruimtelijke puzzel ook een belangrijke opgave die we niet moeten vergeten. Door de complexiteit moeten we niet uit het oog verliezen wat het belangrijkste is en dat zijn onze inwoners! Daarom vindt D66 het ook van belang om de richtinggevende kaders in samenwerking met de inwoners van Zuid-Holland tot stand te brengen en dat voor het zomerreces zodat onze inwoners echt wat te zeggen hebben.
 
Keuzes in verschillende deelgebieden van onze provincie vergen andere afwegingen. Zo hebben we andere prioriteiten in de Rotterdamse Haven dan in het Groene Hart, zijn de mogelijkheden aan de kust anders dan nabij een ov-knooppunt en zijn de uitdagingen in de Hoeksche Waard anders dan die in de Duin- en Bollenstreek. Wanneer er keuzes worden gemaakt dan heeft dit effect in een gebied en dan vraag ik me af waarom dan wel daar en ergens anders niet. Dit moet duidelijk worden in de twee sessies zodat we de ruimtelijke puzzel met elkaar kunnen leggen. Ik vraag de gedeputeerde op wat voor manier deze keuzes in de twee sessie worden verwerkt.
 
Als afsluiting kortom voorzitter voor mij is het beste recept voor een Statenlid: een schepje durf een flinke scheut vertrouwen, een eetlepel humor en vergeet het korreltje zout niet. En wanneer je die taart dan uit de oven haalt hoort daar natuurlijk een kers op en die kers op de taart is voor mij een jongerenraad!