Jongeren aan tafel 

Op zijn laatste persconferentie riep Mark Rutte kinderen en jongeren op om mee te praten over de coronamaatregelen. De premier: “Want het gaat uiteindelijk om jullie toekomst.” Die oproep was nodig. Op dit moment staan kinderen en jongeren overal langs de zijlijn

Ze beslissen niet mee. Ze hebben geen stemrecht. Ze zitten niet eens informeel aan tafel. Wij vinden dat waanzinnig scheef. De zorgen van de toekomst zijn vooral de zorgen van de jongeren. Lokaal is dat niet anders. Dat moet veranderen. Onze provincie en gemeente moet structureel gaan luisteren naar jongeren bij onderwerpen die hen aangaan.

In deze coronacrisis laat Rutte zien dat hij het jongerenperspectief belangrijk vindt. Dat is een mooie stap, maar het moet breder. Het Rijk, provincies en gemeenten bepalen met hun beleid de toekomst. Waar zijn de jongeren aan tafel? Bijvoorbeeld bij klimaat: zelfs in Delft lopen we, gênant genoeg, achter op onze klimaatdoelstellingen. Geef jongeren een stem en laat ze meebeslissen. Kijk naar onze straten: parkeerplekken voor stilstaand blik of meer ruimte voor groen? Geef jongeren een stem. Of jeugdzorg: wat vinden kinderen zelf belangrijk? Geef ze een stem. Wat we er nu over beslissen is hoe het nog jaren zal zijn.

Luisteren naar jongeren is geen hip extraatje. Het is een recht, nota bene vastgelegd in het VN kinderrechtenverdrag. Maar we doen het veel te weinig. Jongeren zijn nauwelijks  vertegenwoordigd In de gemeenteraden en provinciale staten. Er zijn wat kleine projectjes en er komt af en toe een schoolklas bij de provincie of gemeente op bezoek. Maar er is niets waar we jongeren structureel vragen naar hun perspectief, laat staan dat we daarnaar luisteren. Andere gemeenten bewijzen dat het kan. Schiedam heeft een kindergemeenteraad. Meerdere gemeenten hebben jeugdraden. Daar praten kinderen en jongeren structureel en serieus mee.

Rutte had nog een oproep, dit keer aan volwassenen. “Nodig kinderen en jongeren […] uit, betrek ze bij de plannen en ga een serieus gesprek aan met de volwassenen van de toekomst.” Daarom pleiten wij voor het structureel betrekken van jongeren en kinderen bij het maken van beleid, bijvoorbeeld in de vorm van jongerenraden. Nodig de toekomst uit aan tafel. Geef jongeren de kans om echt mee te praten. Hun frisse blik en kijk op de toekomst is hard nodig. Alleen zo maken we beleid met oog voor de toekomst.

Laura Neijenhuis is lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland

Boris van Overbeeke is gemeenteraadslid in Delft