Hier werkt het Zuid-Hollands Landschap aan de toekomst van natuurbeheer, met de aanleg van een groot natuurgebied binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dit ambitieuze project, waarvan 700 hectare dit jaar wordt ontwikkeld en 600 hectare volgend jaar, zorgt voor indrukwekkende resultaten, maar ook uitdagingen
Tijdens de rondleiding door boswachters en gesprekken met lokale experts werd duidelijk dat hoewel de natuurontwikkeling snel gaat, de beeldvorming lijdt onder de vele graafmachines die het landschap nu domineren. Daarnaast zijn er bedreigingen voor de biodiversiteit in de te ontwikkelen gebieden. Denk aan de aanwezigheid van de Amerikaanse rivierkreeft en slechte waterkwaliteit. Er is dringend behoefte aan duidelijkheid over wie de regie neemt in het oplossen van deze problemen: het waterschap, de provincie of het Rijk?
Een van de meest hoopvolle ontwikkelingen is een experiment in samenwerking met de Radboud Universiteit. Hier groeit veen aan dankzij de toevoeging van veenmos. Binnen anderhalf jaar is al een laag van 5 tot 12 cm veenmos gegroeid. Dit zou de bodemdaling mogelijk kunnen keren—een doorbraak met grote gevolgen voor het natuurbeheer in veengebieden.
Wat Laura meeneemt uit het bezoek? “De noodzaak van een geïntegreerde aanpak voor het verbeteren van waterkwaliteit en het beschermen van de biodiversiteit. Dit vraagt om duidelijkheid en samenwerking tussen overheden. Ook ben ik benieuwd naar de verdere ontwikkeling van innovaties zoals het experiment met veenmos. Hopelijk bieden de resultaten perspectief op duurzame oplossingen voor bodemdaling en natuurherstel in de veenweiden. D66 Zuid-Holland zal zich hiervoor blijven inzetten”.
De toekomst van natuurbeheer in de Krimpenerwaard
Op 21 oktober bezocht onze fractievoorzitter Laura Neijenhuis, samen met Anne-Marijke Podt (Tweede Kamerlid en woordvoerder landbouw, natuur en voedsel), de Krimpenerwaard.