D66 kiest wél voor windenergie

Om de energietransitie mogelijk te maken en te versnellen moeten we wat D66 betreft inzetten op meer windenergie.

De uitdaging is groot, de kans nog groter

De vraag naar elektriciteit in onze provincie is groot. Aan ons als taak om ervoor te zorgen dat die energie op een duurzame manier opgewerkt kan worden. Dit doen we al doormiddel van zonnepanelen en bestaande windmolenparken. We hebben alleen nog een flinke slag te slaan. Om ervoor te zorgen dat we echt snel duurzame energie opwekken, is kiezen voor meer windenergie noodzakelijk.

Verduurzamen met windenergie

Wij willen dat het vergunnen van nieuwe windmolens, onder bepaalde voorwaarden, makkelijker gaat worden. In het huidige beleid is het slechts op een aantal plekken in de provincie toegestaan om windenergie op te wekken, terwijl er op best veel plekken een windmolen zou kunnen staan.
 
Wij willen dat graag anders zien. D66 is van mening dat het in principe op iedere plek mogelijk moet zijn om windenergie op te wekken. Mits er aan een aantal criteria voldaan kan worden: bijvoorbeeld dat een windmolen geen invloed heeft op (trek)vogels en het landschap, de windmolen aansluiting heeft op de netcapaciteit en samenloopt met plannen voor de woningbouw.

Iedereen kan meedoen

De energietransitie maakt veel los bij mensen. Maar we krijgen er met zijn allen ook veel voor terug. Niet alleen zorgen we met duurzame energie beter voor onze aarde, de energierekening gaat ook omlaag. D66 wil dit positieve verhaal uitdragen. Iedereen kan meedoen met de energietransitie: of je nu een kleine beurs hebt of wat meer te besteden. Daarom zet D66 al langer in voor meer lokaal eigenaarschap. Met zogenoemde lokale energiecoöperaties vloeien inkomsten uit een project voor windenergie direct terug naar de lokale bevolking. Inwoners hebben dus een lagere energierekening, dragen bij aan de verduurzaming van onze provincie en houden er financieel ook nog iets aan over.