Op het hoogtepunt van alle lockdown maatregelen was duidelijk dat de cultuursector financieel in zwaar weer kwam. Regelingen vanuit het Rijk waren onvoldoende en de nood bij de culturele instellingen was groot. Het gevaar dreigde dat de bestaande culturele infrastructuur van theaters, podia, filmhuizen, onherstelbaar beschadigd zouden raken. D66 heeft toen in de Staten het initiatief genomen om te komen tot een extra noodsteun regeling. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een bedrag van 3 miljoen om instellingen in nood te helpen.
Alles van waarde is weerloos
Cultuur en erfgoed hebben een grote betekenis voor onze samenleving. Op dit moment heeft de cultuursector het zwaar onder de Coronacrisis. Daardoor is het nog zichtbaarder dat Zuid-Holland erg beperkt beleid voert op het gebied van cultuur, zowel in doelstellingen als in geld. Reden voor D66 Zuid-Holland om het onderwerp cultuur en erfgoed hoog op de agenda van de Staten te houden. Een drieluik.
Dankzij dat initiatief is er meer ruimte in de Staten voor de discussie over de breedte van het provinciale cultuurbeleid. Dit richt zich naast erfgoed, vooral op de ondersteuning van een beperkt aantal tweedelijns cultuurvoorzieningen zoals bijvoorbeeld probiblio. Het beperkte provinciale beleid heeft de consequentie dat voorzieningen in de middelgrote steden, zoals bijvoorbeeld het theater in Gouda, tussen de wal en schip vallen. Ondanks de belangrijke regionale rol, kunnen dit soort voorzieningen niet op steun vanuit het Rijk of de provincie rekenen. D66 maakt zich zorgen of hiermee cultuur wel toegankelijk is voor elke Zuid-Hollander. Daarom heeft D66 een motie ingediend voor een verkenning naar het vergroten van het provinciale cultuurbeleid zowel qua erfgoed als kunsten. De Staten heeft deze motie aangenomen en in november bij de begroting horen we hier meer over.
Tot slot ons erfgoed. Dit is het tastbare gedeelte van onze cultuur en geschiedenis, waar we goed voor moeten zorgen. Jarenlang waren er achterstanden op het onderhoud van rijksmonumenten. Als provincie werken we hard aan het inlopen van die achterstanden, zodat rijksmonumenten voor de toekomst behouden blijven. We zijn echter nog niet op het streefaantal wat we hiervoor hanteren. Vooral bij agrarisch erfgoed (zoals oude boerderijen) en industrieel erfgoed (als pakhuizen en fabrieken) lopen nog achter. De Staten vragen daarom al een tijdje om extra budget voor de restauratie en onderhoud van rijksmonumenten. Hiervoor is volgens de gedeputeerde structureel 2 miljoen extra nodig. Daar was in de Commissie veel steun voor te vinden. Het voorstel om dit bedrag echter binnen het cultuurbudget te vinden, baarde verschillende partijen zorgen. De grote vraag is of daarmee niet ergens anders een gat gaat vallen. De gedeputeerde heeft daarop beloofd nog voor de begroting het dekkingsvoorstel met de Staten te bespreken. Zo kunnen zij beoordelen of het verantwoord is, of dat PS een alternatieve dekking willen voorstellen.