De stad beter bestendig maken tegen hitte doe je zo

Klimaatverandering kan nog maar minimaal beperkt worden. Naast het tegengaan van klimaatverandering zullen we de komende jaren flink moeten inzetten op klimaatadaptatie en dus mee veranderen met het klimaat. 

Hittestress

Je hebt het vast ook wel eens ervaren. Na een winkelbezoek op een hete zomerdag tegen een muur van hitte oplopen. Extreme warmte in steden wordt ook wel hittestress genoemd. Hittestress heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en met name het welzijn van mensen in steden. Door de gevolgen van klimaatverandering wordt het overal steeds warmer, en in steden merk je daar vaak het meest van.

Wat kan je daar aan doen?

Door hittestress te beperken is het belangrijk dat een stad klimaat adaptief is ingericht. Dit doe je doormiddel van het planten van voldoende bomen en struiken. Bomen en ander groen zorgt ervoor dat de zon niet direct op straat schijnt. Daarnaast kan het een belangrijke bijdrage leveren voor het opvangen van overtollig regenwater en draagt het bij aan het verbeteren van de biodiversiteit. 

Wat is de inzet van D66?

D66 wil de komende vier jaar gaan inzetten op het openbreken van steden en dorpen, en ‘grijze’ wijken veranderen in ‘groene’ wijken door bomen en ander groen aan te leggen. In het landelijk gebied willen we op akkerbouw bosschages aanleggen zodat dieren kunnen schuilen, en (regen)water beter vastgehouden kan worden.