Waarom Artikel 1 van de Grondwet uitbreiden?

Nederland als vooroploper. Dat is hoe we vaak naar Nederland kijken als het gaat om de positie van LHBTI’ers. Toch is dat soms anders. Homomannen die hand-in-hand lopen worden te vaak nageroepen of aangevallen. ‘Homo’ is een veelgebruikt ‘scheldwoord’ op scholen. Trans- en intersekse mensen worden te vaak niet aangenomen als zij zichzelf zijn.

Daarom willen wij Artikel 1 van de Grondwet uitbreiden. Dan wordt discriminatie wegens seksuele gerichtheid en handicap expliciet toegevoegd. Je leest hier waarom dit zo belangrijk is.

17.01.2023

Het is gelukt. Ook de Eerste Kamer stemde voor de tweede keer in met de grondwetswijziging. Seksuele gerichtheid en handicap worden toegevoegd aan de bestaande non-discriminatiegronden.

15.03.2022

Een grondwettelijk verbod op discriminatie vanwege een handicap of seksuele gerichtheid is opnieuw een stapje dichterbij gekomen. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor de Grondwetswijziging. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer moeten er twee keer over stemmen, met een Tweede Kamerverkiezingen tussen de beide stemmingen. Het voorstel gaat nu opnieuw naar de Eerste Kamer. 

De Grondwet is de belangrijkste wet die we hebben. Dankzij onze Grondwet leven we in een land waarin we vrij zijn. Worden we beschermd tegen discriminatie en uitsluiting. Het eerste artikel van de Grondwet regelt dat je niet mag worden beoordeeld op de zogenaamde groep waartoe je behoort. Dus vrouwen mogen niet anders worden behandeld dan mannen, zwarte mensen niet anders van witte mensen en mensen met een geloof niet anders dan mensen zonder geloof. Zo kan iedereen vrij zijn.

Tot nu toe wordt seksuele gerichtheid en het hebben van een handicap nog niet benoemd in de Grondwet. Dat gaf de indruk dat deze vormen van discriminatie minder belangrijk zijn dan andere. Dat veranderen we nu.

Mensen veranderen niet door wetten. Discriminatie zal door deze Grondwetswijziging niet uit onze samenleving verdwijnen. Daar is veel meer voor nodig. Maar het versterkt wel de positie van slachtoffers van discriminatie. Laat zien dat we hen als samenleving niet laten vallen. Iedereen hoort erbij. Iedereen is vrij.

Met deze aangenomen initiatiefwet zijn we er nog niet. We weten dat als geen ander. Voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham kondigde de wet aan in 2007. In 2010 diende hij de wet in. In 2012 nam Vera Bergkamp het stokje over. De wet ging daarna naar de Eerste Kamer.

Vervolgens moest het parlement na de verkiezingen nog een keer over de wet stemmen. Dat komt doordat de Grondwet niet zomaar kan worden aangepast, in de zogenaamde tweede lezing is zelfs een tweederde meerderheid nodig. Die is nu behaald. De volgende en laatste stap is dat het opnieuw naar de Eerste Kamer gaat.

Beeld: Onze plannen voor meer rechten voor lhbti’ers.