Nederland is één van de welvarendste en gelukkigste landen in de wereld. Een goed opgeleide bevolking, moderne infrastructuur, veiligheid en stabiliteit zijn belangrijke ingrediënten voor dit succes. Een succesvol bedrijfsleven kan niet zonder een bloeiende samenleving. En onze samenleving kan niet zonder een succesvol bedrijfsleven.
Voor een gezonde, duurzame en eerlijke economie is een transformatie nodig. Onze welvaart is niet vanzelfsprekend. Onze huidige manier van consumeren en produceren past niet binnen de draagkracht van de aarde. De aarde warmt snel op. Grondstoffen zijn ontoereikend. Water, bodem en lucht zijn van te slechte kwaliteit en de biodiversiteit neemt af. De tekorten op de arbeidsmarkt zijn voelbaar in het dagelijks leven van ons allemaal. De wachtlijst voor een plek bij de dokter loopt op, er is geen plek bij de kinderopvang en een loodgieter of aannemer vinden is bijna niet te doen. Zorgelijk, want voor de groene en digitale transities hebben we deze mensen juist hard nodig. Nieuwe sectoren en ontwikkelingen zullen veel aanpassingsvermogen vragen van iedereen die aan het werk is of aan het werk gaat. Deze veranderingen brengen ook nieuwe mogelijkheden met zich mee: nieuwe banen en nieuwe perspectieven.
D66 wil ‘eerlijk delen in schoon land’, zoals in 1972 al op onze verkiezingsposter stond. We zetten volop door om de doelstelling van 60 procent CO2-reductie in 2030 te halen. In 2040 willen klimaatneutraal zijn. We hebben oog voor klimaatrechtvaardigheid: iedereen moet mee kunnen komen. Meer dan ooit is het nodig dat er ruimte is voor ieders talent. D66 wil dat het loont om te werken. Van een extra dag werken, hou je meer over. En voor wie dat wil, is het aantrekkelijk om ook na je AOW-leeftijd door te werken. We trekken gericht talent aan vanuit het buitenland, en werkenden krijgen meer regie op hun eigen loopbaan en werk.
Onze economie zetten we ten dienste van de samenleving. De overheid begrenst vervuiling en zorgt dat we minder grondstoffen gebruiken. We richten de economie zo in dat schone bedrijven ook de rendabelste bedrijven zijn, omdat de werkelijke maatschappelijke kosten worden doorberekend. We willen een overheid die machtsposities van grote bedrijven beteugelt en zorgt dat winsten eerlijk zijn verdeeld. Die ervoor zorgt dat we in Europa altijd toegang hebben tot essentiële producten. Die de juiste randvoorwaarden stelt en de spelregels handhaaft waarbinnen bedrijven kunnen ondernemen. Maar ook een overheid die investeert in een goed vestigingsklimaat en bedrijven ondersteunt om de transitie mogelijk te maken. Zo vergroten we niet alleen de economische welvaart, maar zorgen we ook voor welzijn, rechtvaardigheid, een gezonde leefomgeving en een goed klimaat. Brede welvaart, zodat Nederland niet alleen een rijk, maar ook een gezond en gelukkig land is en blijft.
· We verhogen de klimaatdoelstelling naar 60 procent CO2-reductie in 2030 en klimaatneutraal in 2040. In 2030 willen we 50 procent minder grondstoffen gebruiken; in 2050 zijn we helemaal circulair.
· Iedere volwassene krijgt een basisbedrag dat onder andere dient ter compensatie voor de hogere kosten als gevolg van de transitie. Met een klimaatticket kun je voor een vaste lage prijs met het openbaar vervoer reizen.
· We maken €1 miljard per jaar vrij om nieuwe investeringen in de productie van groene en circulaire producten in Nederland te stimuleren. We bouwen alle subsidies op fossiele energie af.
· De gaswinning in Groningen stopt per 1 oktober 2024 definitief. Dat leggen we wettelijk vast.
· We zorgen voor een winwin-lening. Daarmee kunnen kleinere ondernemers makkelijk geld lenen en familie, vrienden of fans een aantrekkelijk rendement krijgen.
· Met een leerbudget geven we iedereen de mogelijkheid om een leven lang te blijven leren.